Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Čišćenje zubnog kamenca – kako i koliko često?

17.03.2023

Stomatološka Poliklinika Breyer

“Jedno od najčešćih pitanja koje nam pacijenti postavljaju je: “Je li redovito četkanje zubi dovoljno da se uklone zubne naslage i spriječi nastanak zubnog kamenca?”

Ne. Nakupljanje plaka i zubnog kamenca nemoguće je potpuno spriječiti. Za održavanje zdravih zuba i zubnog mesa potrebno je redovitu higijenu usne šupljine kombinirati s redovitim posjetama stomatologu. Prilikom posjete vaš stomatolog će odraditi profesionalno čišćenje mekih i tvrdih naslaga.


Što podrazumijeva redovita oralna higijena?

Redovita oralna higijena nije samo pranje zubi četkicom nakon obroka jer neka mjesta je i uz najveći trud nemoguće dobro očistiti samo uz pomoć četkice. Osim kućne higijene potrebno je redovito potražiti i pomoć stomatologa. Stoga redovita oralna higijena podrazumijeva sljedeća 3 koraka:

  • PRANJE ZUBI – zubnom četkicom nakon obroka, 2-3 puta dnevno
  • ČIŠĆENJE MEĐUZUBNOG PROSTORA – svakodnevno čišćenje prostora između zubi interdentalnom (međuzubnom) četkicom, vodenim oralnim tušem ili koncem za zube
  • PROFESIONALNO ČIŠĆENJE ZUBI- svakih 3-6 mjeseci posjeta stomatologu

Što je profesionalno čišćenje zubi?

Jedan od najjednostavnijih načina kako svoj osmijeh održati zdravim i učiniti blistavijim je profesionalno čišćenje. Profesionalno čišćenje zubi može odraditi jedino stomatolog ili dentalni higijeničar jer su za takvu vrstu higijene potrebni stomatološki instrumenti i aparati s kojima se vrši:

  • uklanjanje zubnog kamenca
  • pjeskarenje
  • poliranje zubi

Kamenac se najčešće skida strojno posebnim ultrazvučnim nastavkom koji vibracijama odvaja kamenac od zuba, ali bez oštećivanja površine zuba.

Je li bolno čišćenje zubnog kamenca?

Čišćenje zubnog kamenca nije bolno no može biti neugodno ako postoje veće nakupine kamenca na zubima koje se nisu na vrijeme uklonile. Nakupi li se veća količina kamenca, zubi mogu biti osjetljivi nakon čišćenja. Kod nekih pacijenata se zbog preosjetljivih zubnih vratova, postojanja karijesa ili loših ispuna na zubima može javiti nelagoda prilikom skidanja kamenca. U tom slučaju, ako pacijent želi, dajemo minimalnu količinu anestetika.

Koliko često treba skidati zubni kamenac?

Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora jer to ovisi o pacijentu. Kod nekih pacijenata u vrlo kratkom roku se može stvoriti velika količina zubnog plaka i zubnog kamenca. Čak i male količine zubnog plaka dovode do bržeg stvaranja zubnog kamenca. Podložnost stvaranja zubnog kamenca ili zubnog plaka ovisi od osobe do osobe, a samim tim i potreba za njegovim uklanjanjem. No neke vremenske smjernice su slijedeće:

  • 1-2 puta godišnje – umjereno stvaranje kamenca
  • više od 2 puta godišnje – pušači te parodontni pacijenti

Koliko dugo traje postupak čišćenja zubnog kamenca?

Za temeljito uklanjanje zubnog kamenca, stomatologu je potrebno od 20 do 40 minuta, ovisno o količini kamenca. Iznimno je bitno posvetiti pažnju na ona mjesta koja su pacijentu prilikom pranja zuba teže dostupna, kao što su stražnji zubi.

Kako možemo usporiti nakupljanje kamenca?

Kao što smo već spomenuli nakupljanje plaka i kamenca ne možemo zaustaviti ali možemo usporiti. Na usporavanje ponovnog nakupljanja kamenca možete utjecati sami:

Kako bi dodatno usporili nakupljanje plaka zatražite od svog stomatologa pjeskarenje i poliranje zubi nakon skidanja kamenca. Tim postupcima zaglađuje se površina zuba i teško vam dostupna mjesta prilikom četkanja. Na tako glatku površinu zuba teže se lijepi plak a zubi dulje ostaju čisti, lijepi i zdravi.

I za kraj, imajte na umu da zdravlje usne šupljine i zubi čuva zdravlje cijelog tijela a osobe i u kasnijoj životnoj dobi uz zdrave i lijepe zube više uživaju u životu. Krenite od ovih jednostavnih savjeta, naručite se kod svog stomatologa za profesionalno čišćenje zubi i redovitu kontrolu i samim tim ćete napraviti puno za svoje zdravlje.

Ako ste i dalje u nedoumici, a želite stručan savjet, slobodno nam se obratite pozivom na broj  00385995155111 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha! Dopustite da budemo Vaš savjetnik za najbolji odabir!

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.