kieferorthopaedie-aparatić-za-zube-ortodoncija-savjeti-dentalna-poliklinika-breyer.

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Naše usluge

Ortodoncija

Ortodoncija je sigurno prvo što Vam padne na pamet kad pomislite na savršeno ravne zube. Ukoliko priželjkujete osmijeh koji osvaja tada je upravo nošenje aparatića za zube jedan od načina kako postižemo besprijekoran sklad Vašeg osmijeha.

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i odnosa među čeljustima. Ortodont ravna zube i čini Vaš osmijeh lijepim i privlačnim.

Ljudi žele lijepe, bijele i ravne zube. To je glavni razlog dolaska pacijenata u našu Polikliniku.

Pacijenti su sve više svjesni važnosti estetike lica i lijepog osmijeha u svim segmentima suvremenog života pa ih se većina obraća ortodontu upravo iz razloga jer žele svoj osmijeh i izgled zubi učiniti ljepšim. Treba istaknuti kako pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost, već pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje. Terapija podrazumijeva korištenje mobilnih aparatića za zube i fiksnih aparatića za zube.

Moderna ortodoncija nije ograničena starosnom dobi i često je usko povezana s ostalim specijalističkim granama stomatologije: protetikom, parodontologijom, implantologijom. Takva interdisciplinarna suradnja vrlo je poželjna jer se njome postižu maksimalni estetski i funkcionalni rezultati. Lijepi i ravni zubi nisu privilegija, već Vaš odabir. Izaberi biti ponosan vlasnik lijepog osmjeha. Upravo tome služi ortodoncija.

Prvi pregled

ortodoncija-breyer-poliklinika

Na prvom pregledu ortodont će porazgovarati o glavnom problemu zbog kojega se pacijent javlja u ortodontsku ordinaciju, a zatim napraviti klinički pregled. Pacijenti najčešće dolaze zbog neravnih ili zbijenih zuba ili jednostavno nisu zadovoljni svojim osmijehom. Takve poteškoće rješava ortodoncija.
Na temelju kliničkog pregleda pacijent će dobiti informacije o prirodi i težini anomalije, okvirnom vremenu trajanja terapije, dobi u kojoj se terapija provodi provodi, mogućnostima liječenja tj. koje vrste ortodontskih naprava bi koristili u terapiji, cjelovitom planu i cijeni terapije te preporuku kada napraviti rendgensku sliku svih zubi – ortopantomogram (ortopan).

Priprema za ortodontsku terapiju

ortodoncija-aparatić-za-zube-invisiline-ortodont-poliklinika-breyer

Prije početka terapije potrebno je napraviti rendgen sliku svih zubi –ortopan i zakazati termin kod stomatologa. Od iznimne je važnosti dobra higijena i ako je potrebno potpuna sanacija svih zuba. Zubi moraju biti popravljeni i adekvatno liječeni. Tek kad su zubi sanirani, kamenac počišćen i kad se utvrdi da pacijent ima adekvatnu higijenu se može započeti ortodoncija. Uz pomoć različitih ortodontskih dijagnostičkih postupaka dobiva se detaljan uvid u pacijentov izgled zubi i lica. Dijagnostikom možemo predvidjeti tijek terapije, vremensko trajanje terapije, potrebu za vađenjem zuba te izbjeći probleme koji se mogu pojaviti u toku terapije.

Postavljanje (predaja) aparatića za zube

ortodoncija-aparatić-za-zube-ortodont-poliklinika-breyer

Nakon sanacije, čišćenja i dijagnostike pacijenti dolaze na predaju ili postavu aparata. Fiksni ortodontski aparat najčešće je i najučinkovitije terapijsko sredstvo za ispravljanje ortodontskih anomalija, za predaju ili postavu nije potrebna posebna priprema. Postava bravica je bezbolna i traje do 45 minuta za jednu čeljust.

  • Prvo je potrebno očistiti zube četkicom i pastom
  • Površina zuba priprema se posebnim ortodontskim materijalima
  • Bravice se precizno lijepe jedna po jedna i ostaju zalijepljene do kraja ortodontske terapije
  • na kraju postavljamo žičani luk koji imaju aktivnu funkciju pomaka zuba u željenom smjeru

Kod mobilnih aparata pacijenti najčešće dolaze u dva navrata.  Na drugom terminu predajemo ortodontski aparat i pacijent dobiva instrukcije o njegovom nošenju.
Pacijent sam stavlja i skida mobilni aparat točno po uputama ortodonta, o njima ovisi hoće li aparat biti u ustima 14-16 sati koliko je potrebno za adekvatan tretman.

Kraj ortodontske terapije (retencija)

retencija-ortodoncija-aparatić-zube-reteiner-poliklinika-breyer

Retencija je završna i vrlo važna faza ortodontske terapije u kojoj se zubi zadržavaju u položaju koji je dobiven ortodontskom terapijom. Započinje od trenutka kada se skine fiksni ortodontski aparat i traje najmanje godinu dana ili dulje, što ovisi o vrsti anomalije koja je liječena.

Retaineri su ortodontske naprave čija je svrha zadržati zube u postojećoj poziciji nakon skidanja bravica. Treba zapamtiti da će se zubi pomaknuti ako se retencija ne nosi po uputama ortodonta. Čak i vrlo kratko vrijeme nenošenja retainera može rezultirati povratkom zuba u nepovoljni položaj. Postoje dva osnovna tipa retainera: mobilni i fiksni.

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.