Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Zašto mi krvari zubno meso?

20.12.2022

Stomatološka Poliklinika Breyer

Halo, halo doktore.


Cijelu radio emisiju poslušajte OVDJE:

Ili pročitajte:

Voditeljica Radio Banovine: Primijetili ste da Vam zubno meso tijekom četkanja krvari. Ima li lijeka. Ima. Zato Vam mi danas upravo vodimo kod stručnjaka na Brzaj u Sisku. S nama je dr. dentalne medicine Igor Breyer.

Dr. Breyer zašto sve češće kod nekih pacijenata krvare desni.

Dr. Breyer: Pa ima više razloga zašto krvari zubno meso, ali jedan je najbitniji svima nama dr. dentalne medicine a to je neadekvatno održavanje higijene usta. Mislim da sve kreće od tuda.

Voditeljica Radio Banovine: Dr. Breyer što je osim toga tu još bitno.

Dr. Breyer: Osim redovitog pranja zuba koje podrazumijeva da se dva puta dnevno peru zubi. U to spada i redovit odlazak dr. dentalne medicine dva puta godišnje. Nama je jako drago kad imamo posla s pacijentima koji se ajmo reći barem približno drže naših uputa. Također svi radovi, nadomjestci (proteze, zubni mostovi, navlake, krunice, implantati…) koje mi napravimo neusporedivo bolje dugoročnu prognozu imaju nakon dugog niza godina ako je higijena pravilno održavana i ako su bili redoviti pregledi i kontrole.

Voditeljica Radio Banovine: Krvarenje zubnog mesa može nagovijestiti i ozbiljniju bolest.

Dr. Breyer: Krvarenje zubnog mesa također može biti prvi simptom ozbiljnije bolesti a to je parodontitis, u narodu češće kažu parodontoza.

Voditeljica Radio Banovine: Kada se pokažu indicije da se radi o parodontitisu koje zahvate je nužno napraviti?

Dr. Breyer: Prvo pogledamo higijenu pacijenta i da li mu je netko dobro objasnio kako se zubi peru. U današnje vrijeme mi imamo osim zubne četkice još puno stari koje nam pomažu u održavanju zubne higijene a i pitamo koliko su redoviti dolasci kad su čišćene tvrde i meke zubne naslage (plak i zubni kamenac).

Voditeljica Radio Banovine: Što se poslije toga može napraviti?

Dr. Breyer: Poslije toga možemo napraviti uobičajeni rengen, ortopan, na kojem vidimo da li je bolest sa zubnog mesa prešla na kost. Ako je to tako, onda bolest već duže traje.

Voditeljica Radio Banovine: Postoji li terapija u tom slučaju?

Dr. Breyer: Znači to je terapija paradontne bolesti koja se sprovodi gotovo uvijek kod početne dijagnoze same bolesti.

Voditeljica Radio Banovine: Za liječenje ima li još načina?

Dr. Breyer: Ovisi o njenoj težini imamo još dosta načina na koje ju možemo liječiti, zadržao bi se na ovoj prvoj i na samoj higijeni jer nam u velikoj većini slučajeva zaustave bolest na neko vrijeme ili je uspore. Također moram napomenut da bolest ima izrazito nasljednu komponentu a pušenje je pospješuje. Između ostalog pušenje nam i kamuflira kliničku sliku, a to  znači da dim od cigarete stisne krvne žile i pacijent kad dođe zato što nije imao veliko krvarenje bolest prođe ispod radara i kad dođe do nas možda je već prešlo na kost i mi tu već vidimo gubitak kosti na samom rengenu.

Voditeljica Radio Banovine: Ono što je najviše bitno pacijentu je koliko dugo traje liječenje?

Dr. Breyer: Pacijent može očekivati da će sam zahvat prvi bit kratkotrajan. Znači samo čišćenje je redovito od pola sata do  45 minuta. Ali kad govorimo o sveobuhvatnoj paradontološkoj terapiji  onda govorimo o nekoliko posjeta dr. dentalne medicine. S tim da sama terapije traje i godinu dana. Jer nakon zahvata čišćenja znači nakon same inicijalne paradontološke terapije postoji i nešto što mi zovemo recall. To je ustvari posjeta da vidimo da li je naša terapija i instrukcije o higijeni , da li su dali rezultat i pratimo pacijenta u godini dana a i dulje. Ja bih čak rekao da paradontološki pacijenti moraju ne dva puta nego tri puta redovito ići svom dr. dentalne medicine i specijalistu paradontologu da bi imali bolest pod kontrolom.

Voditeljica Radio Banovine:: Dr. Breyer imate ogromno iskustvo u liječenju ovakvih bolesti pa samim time imate i informaciju koliko je ova bolest prisutna.

Dr. Breyer: U našoj populaciji bolest je dosta rasprostranjena, ali bih rekao da i je svijest o oralnog higijeni nešto niža. Pa pogotovo o redovitom posjetu ordinacijama dentalne medicine. Mislim da padamo sigurno u europski prosjek, ali ne spadamo po redovitom održavanju oralne higijene. Ono što je bitno za reći je da ljudi koji boluju od paradontne bolesti moraju vodit računa o tom da će puno prije nego drugi morat nadomještat zube koje su izgubili zbog paradontne bolesti. Samim tim mislim da su redovite kontrole bitne jer kao što sam rekao bolest možemo na neko vrijeme zaustaviti ili jako usporiti. Na taj način možemo odgodit izradu trajnih protetskih nadomjestaka na sigurno 10-15 godina.

Voditeljica Radio Banovine: Što je još bitno za održavanje higijene zuba?

Dr. Breyer: Pravilnim izborom četkica i sredstava za oralnu higijenu također si možemo pomoći oko krvarenja zubnog mesa i paradontne bolesti. Danas uz obične četkice imamo nešto što zovemo među zubne četkice čijom pravilnom uporabom pospješujemo uklanjanje plaka iz teško dostupnih mjesta. Uz konac i među zubne četkice, tuš i oscilirajuće četkice mi stvarno možemo tu bolest držati pod kontrolom. Naravno uz uvjet da je doktor uključen u terapiju.

Voditeljica Radio Banovine: Čuli ste, sami si prije svega možemo pomoći. Redovite kontrole su bitne, bolest se na neko vrijeme može zaustaviti ili jako usporiti. Zato detaljnije informacije pronađite na pravoj lokaciji, Stomatološka Poliklinika Breyer specijalizirana za implantologiju i protetiku. Potražite ih u Sisku u ulici Gustava Krkleca 15, nazovite na 00385 99 7000 999 ili kontaktirajte putem Facebook Messengera. Do sljedeće emisije pozdravljaju Vas dr. dentalne medicine Igor Breyer i Vaši sa radio Banovine.

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.