Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Pušenje nakon vađenja zubi

19.06.2024

Stomatološka Poliklinika Breyer

Halo! Halo, doktore!

Ili pročitajte:

Voditeljica Radio Banovine: Opće je poznato da je pušenje štetno za zdravlje. Prilikom kirurških zahvata liječnici će vam često savjetovati izbjegavanje pušenja par tjedana prije i nakon kirurškog zahvata. U nekim slučajevima će doktor čak i odbiti obaviti zahvat ukoliko pacijent nije spreman odreći se uživanja konzumiranja duhanskoga dima.

Doktore Breyer, postoje li zahvati u stomatologiji za koje je nužno suzdržavati se od cigareta prije i poslije zahvata?

Dr. Breyer: Postoje. Mi kažemo svi krvavi zahvati, tj. svi operativni zahvati plus vađenje zuba su zahvati pri kojima bi trebalo na neko vrijeme maksimalno reducirati ili izbjegavati pušenje.

Znači, vađenje zuba je prvo i tu mi sugeriramo pacijentima da barem 2-3 dana poslije vađenje zuba ne puše. Nadogradnja kosti je jako bitna, estetika zubnog mesa također, svi parodontološki zahvati, tj. svi kirurški zahvati općenito, pa čak i implantološki zahvati.

Voditeljica Radio Banovine: Kad je potrebno prestati pušiti prije i nakon zahvata, o kojem vremenskom razdoblju govorimo?

Dr. Breyer: Izbjegavanje pušenja najmanje 48 sati do 72 sata nakon zahvata je bitno i za smanjenje rizika od komplikacije i jako bi nam pomoglo kod cijeljenja rana. To bi bilo dobro kod svih zahvata. Čak i nešto ispred operativnog zahvata bi bilo dobro da pacijent ne puši.

Ja kažem da sam zadovoljan da ako 3 dana nakon zahvata pacijent ne bi pušio ili bi smanjio pušenje na minimalnu razinu. U nekim slučajima, kad govorimo o regenerativnim terapijama, parodontološkim, kad govorimo o nadogradnji kosti, onda tražimo da apstinencija bude i do 6 tjedana. Znam da je to nekim pacijentima problem, ali u svakom smislu bi nam pomoglo kod cijeljenja kosti.

Ako u razgovoru dođemo do toga da pacijent jednostavno ne može prekinuti pušenje, takve zahvate, onda ne radimo.

Voditeljica Radio Banovine: Što ako se pacijent ne pridržava uputa i nastavi s pušenjem prije ili poslije stomatološkog zahvata kao što su vađenje zuba ili implantacije zubnog implantata?

 Dr. Breyer: Kod vađenja zuba i zubnog implantata su posljedice rijetke ili puno manje. A ako govorimo o parodontološkim regenerativnim zahvatima i nadogradnji kosti, onda su one puno veće.

Ali što se događa, imamo smanjeni protok krvi i zarastanje nam je slabije, to pod broj 1. Imamo zatim povećan rizik od infekcije. Kod vađenja zuba može se dogoditi da dođe do tzv. suhe alveola, otežanog cijeljenja koje u pravilu nema posljedice, ali jako boli.

Što pacijenti u 99% slučajeva žele izbjeći. Mislim da je tu produljeni oporavak i zarastanje najveći problem. I u svakom slučaju prekid pušenja nam koristi da sve te probleme koje sam naveo izbjegnemo ili umanjimo.

Voditeljica Radio Banovine: Na tržištu postoje razni oblici cigareta od klasičnih duhanskih, električnih do vaporizatora tzv. vape.

Jesu li sve jednako štetne i treba li ih sve izbjegavati nakon stomatološkog zahvata?

Dr. Breyer: Mislim da ih jednostavno tih par dana sve treba izbjegavati.

Sve vrste cigareta uključujući duhanske, električne i vaporizatore mogu negativno utjecati na postoperativni tijek. Sve u sebi imaju određenu razinu nikotina, a on utječe na smanjenje protoka krvi i usporava zacjeljivanje. Ima i toksina, oni iritiraju sluznicu, a uvijek je ta toplina.

Ona može pridonijeti suhoći usta i stvaranje suhe alveole, one boli poslije vađenja. A i stvarate vakuum kad pušite. Znači, opet to doprinosi ispiranju ugrušaka, tj.

riziku od suhe alveole. Tako da mislim da jednostavno treba izbjegavati ih par dana ili tjedana, da bi pospješili zacjeljivanje rana i uspjeh naših zahvata.

Voditeljica Radio Banovine: Nakon što informirate pacijente o opasnostima koje nosi pušenje cigareta prije, a pogotovo nakon stomatološkog zahvata, u kojoj mjeri su pacijenti spremni pridržavati se uputa?

Dr. Breyer:  Pa ja bih rekao do pola-pola.

50% pacijenta je spremno pridržavati se. Možda čak i više, ovisi o pacijentima, koliko su teški pušači. Ako je to netko tko puši ispod kutije dnevno, u pravilu se oni mogu suzdržati od pušenja ili bar svesti na minimalnu razinu tj. da dva-tri dana poslije zahvata ne puše. Ali da, 50%.

Voditeljica Radio Banovine: Na koji način si pacijenti pušači mogu pomoći kad se odluče na zahvat?

Dr. Breyer: Ja bih tu samo naveo da im mi plastično probamo prikazati, čak nekada i slikama, rezultate koje možemo dobiti sa zahvatima koji ne trpe pušenje. Nadam se da ih na taj način motiviramo, da se barem na neko vrijeme odreknu cigareta.

Ustvari svatko sam za sebe mora pronaći model koji mu odgovara i biti usmjeren na cilj. A cilj je što bolje zacjeljivanje rane, tj. što lakši oporavak od operativnog zahvata.

Nije to jednostavno i ako je neko dugogodišnji pušač to je sigurno velik problem, ali se isplati. Stvarno može značajno poboljšati rezultate liječenja i smanjiti rizik od komplikacija i boli.

Voditeljica Radio Banovine: Doktore Breyer, hvala vam lijepa!

Dr. Breyer: Hvala vam!

Voditeljica Radio Banovine: Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, javite se u stomatološku polikliniku Breyer, koja je specijalizirana za implantologiju i protetikuulici Gustava Krkleca 15, Sisak, Brzaj, nazovite na 00385 99 7000 999 ili kontaktirajte putem Facebook Messengera

Do sljedeće emisije pozdravljaju vas Doktor Igor Breyer i ekipa Radio Banovine. Hvala Doktore!

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.