Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Halo! Halo, doktore!

Ili pročitajte:

Voditeljica Radio Banovine: Istraživanja su pokazala da vađenje zuba u 45% slučajeva može biti stresno i tjeskobno za pacijenta. Međutim, pravilnom pripremom, ali i odabirom provjerene poliklinike, ovo iskustvo može postati puno ugodnije i bezbolnije. Doktore Breyer, pacijenti se najviše boje boli, tijekom i nakon vađenja.

“Hoće li vađenje zuba boljeti?” je najčešće pitanje koje dobivate.

Dr. Breyer:  Nakon što se pravilno daje odgovarajuća količina anestezije niti jedno vađanje ne boli. I ne bi trebalo boljeti u toku zahvata.

Pacijenti osjećaju pritisak, ne bol. To naši doktori upozoravaju pacijente. Što se tiče nakon zahvata, ako se pacijenti drže pravila, i ako je zacijeljenje uredno, boli nema.

Svakako nekad, zbog nekih okolnosti, postoji bol poslije vađenja, ali u vrlo malom postotku.

Voditeljica Radio Banovine: Koji su obavezni i najčešći savjeti koje dajete pacijentima prije zahvata vađenja zuba?

Dr. Breyer:  Upozorimo ih o pritisku, a ne bol, koji će možda doživjeti. Upozorimo ih na to da ako osjete bol, da nam jave, da dignu ruku, da im nadodamo anestetik.

I dajemo im pismene i usmene upute nakon vađenja zuba, to jest operativnog zahvata. Tražimo ih da ne puše 2-3 dana nakon zahvata, jer nam to osigurava cijeljenje. Ništa gazirano i ništa toplo.

I da hlade ranu po potrebi. Isto tako im damo lijekove protiv boli i kažemo im koje da lijekove protiv boli uzimaju, a koje ne. Ako je u pitanju antibiotik, također se raspitamo o tom je li možda prisutna alergija na nekakav antibiotik.

Voditeljica Radio Banovine: Jesu li upute jednake prije i nakon zahvata ako se vadi jedan ili više zuba?

Dr. Breyer:  U principu su iste. Možda bi tu spomenuli da prvo imamo skidanje šava za 7 dana. U pravilu, ako je nekakva serijska ekstrakcija, to jest ako je veći broj zuba onda šivamo ranu.

Znači, imamo skidanje šava. Pravila su ista. Jedino što tada savjetujemo, bilo bi potrebno da pacijenti jedu mekšu i ne zrnatu hranu, da se ta hrana ne bi zaustavila u rani pa nam oteže ovo cijeljenje.

Voditeljica Radio Banovine: Utječe li pozicija zuba na kompleksnost vađenja odnosno jeli vađenje umnjaka kompliciranije od vađenja zuba na ostalim pozicijama?

Dr. Breyer:  Svakako, to su teško dostupni zubi. Između ostalog imamo ponekad i teško vađenje očnjaka, ali u pravilu govorimo o vađenju umnjaka gornje, pa pogotovo donje čeljusti.

Oni su teško dostupni i postoji razlika. Cijeljenje je tu nekad i otežano i traje nešto duže. Svakako je bolnije jer se često radi alveotomija.

To je zahvat gdje mičemo dio koštane čašice, pa je i oporavak duži. Savjetujemo pacijentima da taj dan, a ponekad i sljedeći, ne rade teške fizičke poslove i da izostanu sa posla.

Voditeljica Radio Banovine: Uz pojam vađenje zuba znamo čuti stručne pojmove alveotomija i kortikotomija. Što označavaju ti pojmovi?

Dr. Breyer:  Pa kao što sam spomenuo, alveotomija je zahvat u kojem mičemo dio koštane čašice u kojoj leži zub. Zub nije srastao s kosti, on leži u koštanoj čašici okružen ligamentima. Ponekad, da bi mogli izvaditi zub, pa pogotovo kod onih umnjaka, mičemo dio kosti.

To je alveotomija. Što se tiče kortikotomija? Kortikotomija je zahvat kad zubi ne probiju kroz desni ili probiju samo djelomično i nazivamo ih impaktirani zubi. Kažemo da je zub kao paket između dva susjedna zuba i ne može niknuti.

Mi operativno prikažemo dio krune zuba i onda ga ortodontski izvlačimo u zubni luk. To je nešto dugotrajnija i mukotrpnija ortodontska terapija. Oni nekad stvaraju neke druge probleme i ne možemo ih ortodontski izvući, a onda ih u stvari kirurški odstranjujemo.

To je onda alveotomija, a više nije kortikotomija.

Voditeljica Radio Banovine: Kada je u pitanju oporavak nakon vađenja zuba, koliko dana traje sam oporavak od zahvata, a koliko dugo do potpunog zarastanja?

Dr. Breyer:  Zarastanje sluznice traje oko 5 dana, malo više ili malo manje. Iznimka je donji umnjak kao što smo rekli i alveotomija donjeg umnjaka gdje to može biti do 3 tjedna otežano cijeljenje.

Potpuno cijeljenje i kosti tek nakon 6 tjedana, ponekad i više kod složenih operativnih zahvata.

Voditeljica Radio Banovine: Prema svemu što ste naveli, vađenje zuba u poliklinici Breyer i ne zvuči strašno. No što nakon vađenja i sraštanja, imali još koji korake koje bi pacijenti trebali poduzeti?

Dr. Breyer:  Pa da, svakako bi trebalo zube nadoknaditi.

Po savjetu doktora dentalne medicine, to možemo implantološki ili klasičnim protetskim mostovima, ali da ne bi trebalo ostavljati prazninu u zubnom luku, jer to kasnije dovodi do naginjanja, rotacije zuba i nepravilnog zagriza i drugih problema koje se mogu javiti zbog nedostatka zuba.

Voditeljica Radio Banovine: Doktore Breyer, hvala vam lijepa.

Dr. Breyer:  Hvala vama.

Voditeljica Radio Banovine: A vama, hvala za pozornost. Nadamo se da ste saznali sve što vas je zanimalo o oporavku nakon vađenja zuba. Posjetite stomatološka poliklinika Breyer, specijalizirana za implantologiju i protetiku, ulici Gustava Krkleca 15, Sisak, Brzaj, nazovite na 00385 99 7000 999 ili kontaktirajte putem Facebook Messengera.

Do sljedeće emisije pozdravljaju vas, doktor dentalne medicine Igor Breyer, i vaši s Radio Banovine.

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.