oralhygiene-oralna-higijena-bijeli-zubi-stomatološka-poliklinika-breyer-IMPLANTATI-NOBEL-BIOCARE-KRANKENKASSE

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Naše usluge

ORALNA HIGIJENA

ŠTO JE ORALNA HIGIJENA?

Oralna higijena nam je jako bitna kod sprečavanje nastanka zubnog plaka. Zubni plak (biofilm, mekane zubne naslage) neprestano se stvara u ustima. To je ljepljivi sloj na zubima u kojem se nalaze bakterije i produkti njihovog metabolizma te je glavni uzročnik karijesa. Nije ga moguće odstraniti samo ispiranjem, nego samo mehaničkim čišćenjem- četkanjem.

a) SREDSTVA ZA ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE

  • zubne četkice
  • međuzubne (interdentalne) četkice
  • zubni konac
  • zubne paste
  • tekućine za ispiranje usta
  • čistači jezika
  • single četkice
  • električne četkice
  • vodeni tuševi

ZUBNA ČETKICA

Ručnu zubnu četkicu koristimo za mehaničko odstranjivanje zubnog plaka. To je ujedno najjednostavnija i najučinkovitija tehnika pomoću koje se održava oralna higijena. Odabiremo četkicu s mekanim vlaknima i manjom glavom kako se uslijed pritiska ne bi ozlijedilo zubno meso i kako bi se očistila teže dostupna mjesta.

ELEKTRIČNA ČETKICA

Električna četkica može nam pomoći u mijenjanju loših navika koje činimo kada četkamo zube ručnom zubnom četkicom- prekratko četkanje i četkanje teško dostupnih mjesta u usnoj šupljini. Električna četkica posebno je korisna kod ljudi s nekim oblikom fizičke nesposobnosti/invalidnosti.

MEĐUZUBNA ČETKICA

Međuzubna četkica je posebno konstruirana četkica za čišćenje međuzubnog područja. Njome možemo pristupiti teže dostupnim mjestima, posebno između kutnjaka. Dolaze u raznim veličinama; od manjih za uže prostore između zuba, do većih za šire međuzubne prostore.

ZUBNI KONAC

Zubni konac koristimo za čišćenje vrlo uskih međuzubnih prostora. Posebno se preporuča čišćenje međuzubnog prostora na prednjim zubima i na drugim mjestima gdje ne možemo upotrijebiti međuzubnu četkicu.

ZUBNA PASTA

Zubna pasta je pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene. Njezina osnovna namjena je da osigura abrazivne čestice koje će tijekom četkanja omogućiti odstranjivanje plaka. Poželjno je da pasta sadržava fluoride koji potiču remineralizaciju tvrdih zubnih tkiva.

ORALNI VODENI TUŠ

Upotrebom specifičnih nastavaka na oralnom vodenom tušu čistimo međuzubne prostore, prostore oko krunica i ispod mostova. Vodeni mlaz ispire bakterije i zaostatke hrane i na najnepristupačnijim mjestima.

TEKUĆINE ZA ISPIRANJE USNE ŠUPLJINE

Tekućine za ispiranje usne šupljine koristimo kao dodatak oralnoj higijeni. Tekućine za ispiranje su na bazi kloreksidina i dolaze u različitim koncentracijama.

ČISTAČI JEZIKA

Redovito čišćenje jezika oslobađa ga bijelih naslaga, poboljšava osjećaj okusa te uklanja neugodan zadah iz usta.

B) PROVOĐENJE ORALNE HIGIJENE

ORALNA HIGIJENA S FIKSNIM ORTODONTSKIM APARATOM

Nije moguće dovoljno naglasiti koliko je dobra higijena bitna za uspjeh ortodontske terapije. Kod pacijenata s fiksnom ortodontskom napravom povećano je zadržavanje hrane zbog čega je održavanje higijene zahtjevnije. Posljedice koje nastaju zbog loše oralne higijene su nepovratne, a dobrom higijenom izbjeći ćete brojne komplikacije: upalu zubnog mesa, bujanje zubnog mesa, demineralizaciju cakline- bijele pjege koje uz lošu oralnu higijenu mogu prijeći u karijes.

HIGIJENA FIKSNIH PROTETSKIH NADOMJESTAKA (KRUNICE, MOSTOVI…)

Stavljanjem krunice ili mosta na zub, sam zub je zaštićen od nakupljanja plaka. Pojačano nakupljanje plaka dolazi na spoju krunice/mosta i zuba, uz samo zubno meso te taj dio treba posebno dobro oprati. Loša oralna higijena može narušiti oralno zdravlje i ugroziti trajnost protetskog rada.

ORALNA HIGIJENA PROTETSKIH RADOVA NA IMPLANTATIMA

Trajnost implantata u ustima osigurava se pravilnom oralnom higijenom i redovitim stomatološkim pregledima. Kao i kod prirodnih zubi, plak predstavlja najveću prijetnju zdravlju Vaše usne šupljine. Stoga je potrebno dodatno posvetiti pažnju temeljitom četkanju protetskih nadomjestaka na implantatima kako bi se količina plaka svela na razinu koja ne izaziva bolest. Implantat u ustima s protetskim radom koji je fiksiran na njega zahtjeva jednako dobru higijenu kao i prirodni zubi – pranje zubi tri puta dnevno ili ujutro i navečer prije spavanja.

ORALNA HIGIJENA KOD PARODONTNIH BOLESTI

Terapija svih oblika parodontitisa slijedi osnovne principe kontrole plaka, a to je dobra oralna higijena. Vrlo je važno shvatiti da temeljita kontrola plaka može potrajati dulje nego što ste navikli. Jedno temeljito uklanjanje plaka svaki dan bolje je od češćih, ali manje učinkovitih četkanja. Prestanak pušenja i dobra oralna higijena preduvjet su da bolest držimo pod kontrolom.

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.