pušenje-ovisnost-zubi-poliklinika-breyer

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

„PRESTAJEM OD SUTRA“

21.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

Vjerujem da je većina vas, uključujući i mene, ovu rečenicu izgovorila barem jednom u životu. Bilo da je riječ o promjeni prehrane, pokušaju redovite tjelovježbe, pripreme ispita, godišnje generalke stana … ili na posljetku odvikavanja od cigareta. Razlog „počinjanja ili prestajanja od sutra“ je jednostavan. Svjesni smo da je ta odluka dobra za nas, ali s druge strane jednako smo svjesni i činjenice da ćemo se morati pošteno namučiti za ostvarenje zadanog cilja. Stoga, iako nisam pušač, sasvim vas razumijem dragi moji ljubitelji duhanskog dima.
Većina mojih pacijenata pušača svjesna je štetnog utjecaja duhanskog dima, konkretno nikotina na zdravlje cijelog tijela, ali ne vole pretjerano razmišljati o tome. Svojim pacijentima obavezno naglasim da je za uspjeh i dugotrajnost određenih dentalnih zahvata upravo suzdržavanje od konzumiranja duhanskih proizvoda ključno.
Loš utjecaj duhana na Vaše zube je višestruk. Pušenje cigareta ne samo da oštećuje Vaše zube nego ih može i uništiti. Odgovorom na sljedeće pitanje objasnit ću Vam i kako.
KAKO PUŠENJE UTJEČE NA VAŠE ZUBE I ŠTO UZROKUJE?
 • Oštećuje caklinu i uzrokuje obojenje zuba
 • Suha usta, pojačan razvoj bakterija i loš zadah
 • Pojačano stvaranje plaka i kamenca na zubima uzrokuje karijes i parodontne bolesti
 • Povećava gubitak kosti čeljusti i snižava uspješnost procesa implantiranja
 • Povećava rizik od razvijanja parodontne bolesti što dovodi do gubitka zuba
 • Smjenjuje cirkulaciju krvi u usnoj šupljini i produljuje period zacjeljivanja rane nakon vađenja zuba, implantiranja zuba, parodontnog zahvata i oralne operacije
 • Povećava rizik obolijevanja od raka usne šupljine
MOŽEMO LI POPRAVITI ŠTETU NA ZUBIMA NASTALU DUGOTRAJNIM PUŠENJEM?
Naravno. Moderna stomatologija, koju primjenjujemo u Poliklinici Breyer omogućava nam rekonstrukciju dentalnog zdravlja kroz nekoliko metoda. U slučaju kad pacijent želi vratiti svoj zdrav i zavodljiv osmijeh nakon dugogodišnjeg pušenja ima nekoliko opcija ovisno o oštećenju zuba i desni.
 • izbjeljivanje zuba – ako je došlo samo do tamnjenja zuba.
 • veneers (porculanske ljuskice) – ako imate sve zube ali je došlo do djelomičnog i površinskog oštećenja zuba.
 • navlake (krunice) – ako nedostaje nekoliko zuba ili je zub jako oštećen.
 • zubni implantat – u slučaju nedostatka jednog ili više zuba.
 UPUTE ZA ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE ZA PUŠAČE
U slučaju da Vam odvikavanje od pušenja ne ide baš od ruke, evo par savjeta kako bi trebali održavati oralnu higijenu:
 1. Obavezno koristite antibakterijsku vodicu za ispiranje usta mućkajući ju pritom u ustima najmanje 60 sekundi kako bi ubili što više bakterija.
 2. Svakodnevno čistite zube međuzubnim koncem. Da znam, lakše je reći nego se pridržavati toga, osobito nakon dugog i napornog dana kada poželite ravno „s vrata u krevet“. No, ovu naviku je osobito bitno usvojiti kako bi spriječili razvoj parodontoze. Ako prilikom čišćenja međuzubnim konce primijetite krvarenje iz desni obavezno se javite svom zubaru!
 3. Provjeravajte svoj jezik i desni prilikom posjete stomatologu. Naglasite svom stomatologu da ste pušač kako bi uradio stručni pregled i potražio znakove rane parodontoze ili karcinoma. Svako rano otkrivanje bolesti sprečava veće komplikacije!
 4. Kontrole kod stomatologa svakih 6 mjeseci. Zbog izloženosti zubi i zubnog mesa štetnom utjecaju duhanskog dima te pojačanog stvaranja plaka i kamenca nužno je pridržavati se redovitih kontrola.
Naposljetku, najbolja odluka koju možete uraditi za svoje zdravlje, je naravno, prestati pušiti. Ako Vam je to u planu „od sutra“ želim Vam svu sreću i nadam se uspjehu. Ako ne razmišljate još o tome, bilo bi mi drago kad biste barem usvojili upute o održavanju oralne higijene za pušače.
Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385 99 7000 999 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!
Igor Breyer, dr.med.dent, spec.ort.

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.