Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Trebam zub, ali da je “kao pravi”

21.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

U Stomatološkoj Poliklinici Breyer nerjetko čujemo rečenicu vezanu za krunice (navlake):
„Doktore zamijenio bih zub, ali da se ne skuži. Ono, da je kao pravi.“
Ima puno rješenja, ali pacijenta u pravilu, uvijek prvo upoznamo s opcijama kako bi mogao odabrati najbolje za sebe.
Oni od Vas, koji namjeravaju već neko vrijeme zamijeniti svoje stare navlake ili su tek u fazi da im po prvi put one trebaju, vjerojatno će pronaći odgovor na svoje pitanje među slijedećih 9 odgovora:
1.KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU METAL KERAMIKE, CIRKON KERAMIKE  I EMAX-A?
Sve tri vrste krunice imaju zajedničku karakteristiku, a to je bijela boja zuba u usnoj šupljini. Razlika je u unutarnjoj strani koja dolazi direktno na zub, pa tako metal keramička krunica, kao što joj i samo ime kaže, kao bazu ima metal. Na tu metalnu bazu se peče keramika. One su pogodnije za stražnje zube, imaju dovoljnu čvrstoću, ali ne ispunjavaju dovoljno estetske uvjete. Cirkon keramičke za bazu imaju cirkon, također bijele boje te su pogodne i za mostove zbog svoje čvrstoće (Slika 1a). EMAX krunice su potpuno keramičke krunice, dakle nemaju metalnu bazu, već je i ona izrađena od bijele keramike. Zbog toga EMAX krunice daju prirodan izgled zubima (Slika 1b).
cirkon-keramička-krunica-na-implantatu-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 1a: Cirkon keramička krunica na implantatu

EMAX-keramička-krunica-na-implantatu-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 1b: EMAX keramička krunica na implantatu

2.POSTOJI LI RAZLIKA I U CIJENI?
Razlike u cijeni postoje. Naime sam postupak izrade i materijali od kojih se izrađuju cirkoni kermičke krunice i EMAX krunice su kompleksniji i skuplji od onih koje koristimo za izradu metal keramičkih radova. Zato je i konačna cijena potpuno keramičkoga rada veća.
3.DA LI JE METAL KERAMIKA LOŠIJA OD CIRKON KERAMIKE?
Metal keramika nije lošija od cirkon keramike u pogledu funkcije. Ona ima dovoljnu čvrstoću i podnosi velika žvačna opterećenja. Estetske zahtjeve, suprotno, može zadovoljiti u smislu boje i izgleda samoga zuba, no prirodnost izgleda zuba se može postići isključivo potpuno kermičkim radovima. To znači da se zub presvučen potpuno keramičkom krunicom u svim uvjetima osvjetljenja  ponaša kao i prirodni zub.
4.DA LI SE KOD METAL KERAMIČKE KRUNICE VIDI CRNI RUB?
Prilikom dugogodišnjeg nošenja krunice bilo koje vrste, može doći do povlačenja zubnog mesa. Ukoliko je zub presvučen metal keramičkom krunicom može se pojaviti prosijavanje metalnog ruba krunice. To predstavlja estetski problem, naročito u području prednjih zubi (fronte). Zato se uvijek preporučuje potpuno keramički rad u području fronte.
5.MOŽE LI CIRKON KERAMIKA NA IMPLANTAT?
Naravno. No, u tom slučaju koristit ćemo suprastrukturu od cirkona. Suprastruktura predstavlja vezu između implantata i krunice, a kada je izrađena od cirkona omogućava da svjetlost prirodnije reflektira nego kao kod titanskih suprastruktura. Time se postiže potpuno prirodni izgled cirkonske krunice na implantatu.
6.KAD SE NE MOŽE STAVITI CIRKON KERAMIKA?
Cirkon keramika izbjegava se u slučajevima kada zub nakon liječenja potamni. Ako je na zubu metalna nadogradnja (Slika 2a), ista se mora ukloniti i zamijeniti tzv. bijelom nadogradnjom, odnosno cirkonskom nadogradnjom (Slika 2b). Vađenje metalnog kolčića (metalne nadogradnje) nije izvedivo u svim slučajevima.
metalna-i-kompozitna-nadogradnja-na-implantatu

Slika 2a: Metalna nadogradnja na implantatu; 2b: Cirkonska  nadogradnja na implantatu

7.ZBOG ČEGA U NEKIM SLUČAJEVIMA ZUBNO MESO IZNAD KRUNICE POTAMNI I KRVARI?
Zašto zubno meso postane tamno iznad zuba ili krunice? Saznajte kako vratiti zdravu boju zubu i mesu iznad njega nakon tamnjenja!
8.KAD DOLAZI DO UPALE ZUBNOG MESA IZNAD KRUNICE I KAKO GA RIJEŠITI?
Pacijenti često misle kako će postavljanjem krunice zub biti u potpunosti zaštićen od mogućih oboljenja. Međutim, to je u potpunosti krivo i takvi zubi iziskuju intenzivniju higijenu. Dodirna točka gingive i ruba krunice mjesto je nakupljanja ostataka hrane i bakterija. S obzirom na to da je često smještena ispod razine zubnog mesa, teže ju je čistiti. Zadržavanjem ostataka hrane, u kombinaciji s bakterijama i njihovim toksičnim produktima javlja se upala popraćena crvenilom, otokom i krvarenjem (gingivitis). U početnim stadijima kao terapija dovoljna je bolja higijena. Takva terapija uključuje temeljito četkanje četkicom i pastom s posebnim naglaskom na prijelaz zuba u zubno meso, korištenje međuzubnih četkica i zubnog konca za područja koja nisu dostupna uobičajenim četkanjem četkicama, te uporaba antiseptičkih tekućinama. Ukoliko upala napreduje i zahvati dublje potporne strukture zuba, potreban je parodontološki pregled.
9.KOD OSOBA SA IZRAŽENIM DUBOKIM ZAGRIZOM, KOJI SE TIP KRUNICA PREPORUČUJE NA PREDNJIM GORNJIIM ZUBIMA?
Kod pacijenta sa izrazito dubokim zagrizom uvijek nastojimo prvo podići zagriz krunicama na stražnjim zubima ili kompozitnim ispunima. Nakon podizanja zagriza u području prednjih gornjih zuba definitivno savjetujemo cirkon keramički rad (most, krunice tj. navlake), jer se na taj način postiže visoka estetika zuba a zagarantirane su čvrste i postojane krunice.
Nadam se da su Vam naši odgovori barem malo pomogli da sami sebi razjasnite razliku između opcija koje vam se nude i lakše donesete odluku o željenoj terapiji.
Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385995155111 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!
Nitko neće primijetiti razliku, a mi nećemo nikome reći.
Dr.dent.med. Matea Pavković i Dr.dent.med. Matea Pejakić,  Stomatološka Poliklinika Breyer

Photo & Video

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.