pušenje-ovisnost-zubi-dentalna-poliklinika-breyer

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Parkinsonova bolest i Oralno Zdravlje

21.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

Ako Vi ili Vaši najbliži živite s Parkinsonovom bolesti (PD), tada ste zasigurno svjesni kompleksnosti te bolesti. Između ostaloga, jedna stvar koja je često zanemarena od strane neurologa, ali i oboljelih od ove bolesti je dentalno zdravlje. Zašto je u ovom slučaju bitno dotaknuti se pitanja dentalnog zdravlja?
Loša oralna higijena može povećati rizik od srčanog udara. Parkinsonova bolest često predstavlja jedinstven izazov u uspostavljanju i održavanju učinkovite strategije tretmana zuba. Ljudi svih dobi s PD suočavaju sa sličnim izazovima, ali za one koji su stariji, problemi mogu biti osobito ozbiljni.
PREPREKE ORALNOJ HIGIJENI KOD PD
Čimbenici koji utječu na smanjenje dentalne njege kod PD su fizički i psihički.
Fizičke prepreke
Fizički simptomi Parkinsove bolesti predstavljaju izazov u obavljanju dnevne oralne higijene ali i periodičkim posjetama zubaru. David Kaplan, D.D.S. umirovljeni zubar Columbia University, zamijetio je da osobe oboljele od Parkinsonove bolesti prilikom održavanja oralne higijene zahtijevaju koordinaciju oko-mišić te kontrolu jezik-obraz-usne. Tremor i nekontrolirani pokreti mišića uvelike otežavaju proces oralne higijene.
Zbog slabih motoričkih funkcija približno polovica oboljelih od PD imaju velikih poteškoća s obavljanjem dnevne oralne higijene. Iz tog razloga, osobe s Parkinsonovom bolesti lošije održavaju svoju oralnu higijenu od zdravih osoba istog godišta.
Simptomi Parkinsonove bolesti- tremor, iskrivljeno držanje tijela- stomatologu uvelike otežavaju pregled. Prilikom određenih dentalnih tretmana oslabljena funkcija gutanja povećava i rizik od davljenja.
Kod oboljelih koji su dulji niz godina koristili određene lijekove za PD može se razviti orto-bukalna diskinezija koja utječe na čeljust (nevoljno trzanje, sporije automatske kretnje, škripanje zubima). Oboljeli od PD često imaju i osjet suhih usta, što otežava već ionako slabu funkciju žvakanja i gutanja.
Bihevioralne (psihološke) prepreke
Osim motoričkih smetnji, postoje i promjene u ponašanju koje mogu negativno utjecati na održavanje oralne higijene. Promjene ponašanja oboljeli od PD obično se manifestiraju kao apatija, depresija i zaboravljivost radi čega ne posvećuju dovoljno pažnje svakodnevnoj oralnoj higijeni.
Kod oboljelih od PD javlja se smanjenje apetita radi otežanog žvakanja hrane što u konačnici dovodi do problema nedovoljnog unosa hranjivih nutrijenata. Slaba ili loša prehrana kombinirana s lošom oralnom higijenom dovodi do razvoja karijesa i bolesti zubnog mesa.
Oboljeli od PD također mogu razviti i neki oblik kognitivnog poremećaja (anksioznost, depresija, poremećaj spavanja, zamor…) koji u konačnici otežava i utječe na mnoge dnevne rutine, uključujući pritom i dentalnu higijenu. Oni kod kojih je prisutan kognitivni poremećaj će u većini slučajeva zaboraviti na zakazani termin stomatološkog pregleda ili će ignorirati početak zubobolje što u konačnici vodi do većih problema s oralnim zdravljem.
PLAN POBOLJŠANJA DENTALNE NJEGE
Sasvim je jasno da dentalne probleme treba prevenirati na vrijeme. Stoga, što bi oboljeli od PD ili njegovatelj oboljeloga trebao učiniti kako bi osigurali zadovoljavajuću oralnu higijenu? Evo nekoliko savjeta:
Za održavanje oralne higijene kod kuće
 • Za početak nabavite električnu četkicu pomoću koje će samo četkanje zuba biti olakšano a krajnji rezultat nakon svakog pranja, bolje oprani zubi.
 • Prilikom pranja zuba koristiti snažniju ruku koja je zadržala bolju koordinaciju pokreta.
 • Svakodnevno prilikom pranja zuba koristiti fluoridirani gel kako bi bolje zaštitili zube od karijesa. Prije upotrebe potrebno je posavjetovati se sa stomatologom o količini i učestalosti korištenja gela prilikom dnevne higijene.
 • Vodica za ispiranje usta se uglavnom ne preporučuje teže oboljelima od PD radi rizika od gutanja ili davljenja. Oboljelima koji mogu kontrolirati mišiće usne šupljine preporučuje se korištenje bezalkoholnih antiseptičkih vodica za ispiranje usta ili sodu bikarbonu. Dobra alternativa je premazivanje zuba vaticom namočenom u klorheksidin, koji po preporuci svoga stomatologa možete kupiti u ljekarni.
Planiranje posjeta stomatologu
Da bi što kvalitetnije odradili posjete stomatologu, oboljeli od PD ili njihovi njegovatelji trebali bi planirati posjetu u doba dana kad se pacijent fizički najbolje osjeća (jutarnji ili poslijepodnevni termin).
 • Osobe koje uzimaju lijek levodopa ili neki zamjenski lijek iste namjene, potrebno je uzeti ga 60-90 min prije posjeta stomatologu. To je vrijeme potrebno da lijek počne djelovati, što će olakšati pacijentu sam pregled ali i stomatološki tretman.
 • Dogovoriti više vremenski kraćih posjeta kako bi pacijent lakše podnio tretman (grčenje, bol, distonija), a liječnik kvalitetnije uradio potreban zahvat.
 • U slučaju parodontitisa planirati posjetu stomatologu svaka 3 mjeseca.
 • Prilikom sjedenja na zubarskoj stolici pokušati sjediti u što uspravnijem položaju kako bi se olakšalo gutanje i disanje.
Planiranje invazivnih dentalnih tretmana
 • Kako Parkinsonova bolest napreduje, motoričke mogućnosti slabe, a anksioznost je sve učestalija što održavanje dentalne rutine čini sve težom. Neurolozi često mogu pomoći u takvim situacijama, odvagujući rizike uzimanja lijekova i njihove benefite prilikom dentalne intervencije. Ako situacija zahtijeva neku od invazivnih metoda (restauracija zuba, oralna kirurgija…) trebalo bi ju razmotriti uraditi u što ranijoj fazi PD, kako bi smanjili rizik. U slučaju kad je potrebno koristiti opću anesteziju prilikom dentalnog zahvata, treba uzeti u obzir da će kod pacijenta oboljelog od PD vrijeme oporavka biti dulje.
ZAKLJUČAK
Ovaj neformalan popis prijedloga za poboljšanje oralnog zdravlja nije cjelovit, ali nudi okvir za intervencije na temelju najboljih dostupnih (nažalost ograničenih) podataka. Srećom, znanstvenici koji imaju interes za multidisciplinarna područja aktivno istražuju veze između neurološkog i oralnog zdravlja. Nadamo se da će njihovo otkriće u konačnici rezultirati intervencijama koje poboljšavaju oralno zdravlje kod osoba s Parkinsonovom bolešću.
Savjeti za održavanje i poboljšanje oralnog zdravlja
 • Koristite električnu četkicu za zube
 • Pokušajte strategiju „jedne ruke“ koja Vam omogućuje korištenje jače strane Vašeg tijela
 • Tretirajte svoje zube fluoridiranim gelom, prema uputama stomatologa
 • Koristite bezalkoholnu vodicu za ispiranje zuba koristeći klorheksidin ili sodu bikarbonu
 • Planirajte posjete stomatologu u jutarnjim terminima
 • Uzmite svoje lijekove (levodopa, Sinemet) 60-90 minuta prije posjeta stomatologu
 • Umjesto jedne, vremenski dulje posjete radije organizirajte nekoliko kraćih posjeta stomatologu
Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385995155111 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!
Izvori:
 1. http://www.pdf.org/en/winter09_dental
 2. https://defeatparkinsons.com/2014/03/04/tips-on-how-to-maintain-dental-care-oral-hygiene-in-parkinsons-patients-by-dr-de-leon/

 

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.