moderna-ortodoncija-breyer-poliklinika

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Moderna ortodoncija

08.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

Svijest o važnosti estetike lica i lijepog osmijeha u svim segmentima suvremenog života postaje sve prisutnija pa se većina pacijenata obraća ortodontu jer želi svoj osmijeh i izgled zubi učiniti ljepšim. Lijepi zubi pridonose samopouzdanju, time uspjehu i zadovoljstvu.
Međutim, treba istaknuti kako pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost, već pozitivno utječe i na zdravlje cijelog žvačnog sustava uključujući žvačne mišiće i temporomandibularni zglob. Osim toga, ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja može spriječiti nastanak karijesa na mjestima koja nisu bila dostupna čišćenju prije ortodontske terapije.
Pacijenti pri tome postaju sve zahtjevniji po pitanju trajanja terapije a, više nego ikad, brine ih izgled samog aparata kao i njegova vidljivost u ustima. Na estetsku komponentu terapije najviše obraćaju pažnju odrasli pacijenti jer, osim privatnog segmenta, kod njih svakodnevna komunikacija uključuje i poslovne kontakte.
Moderna ortodoncija i za takve zahtjeve pronalazi rješenja. Zadnjih godina uvelike je napredovala pojavom i primjenom novih tehnologija i materijala. Tako danas imamo cijelu lepezu naprava i pomagala koje koristimo u svakodnevnoj praksi što nam je olakšalo i ubrzalo terapiju.
Mobilni aparati, koji su se nekad primjenjivali kod većine djece i odraslih, danas se sve više zamjenjuju fiksnim aparatima koji su postali bolji i manje vidljivi.
Primjenom visoko sofisticiranih legura u proizvodnji ortodontskih žica smanjile su se sile koje pomiču zube a samim tim i bol koja se usljed toga javljala. Redovite kontrole kod ortodonta su rjeđe jer je pomak zuba konstantan duže vremena i nije potrbno tako često mjenjati žicu. Na taj način se štedi vrijeme koje roditelji i djeca izdvajaju za posjete ortodontu.
Bravice su keramičke i estetski prihvatljivije od metalnih koje svakodnevno vidimo na zubima djece i adolescenata. Novost su i bravice koje se postavljaju s unutarnje strane zuba te su skoro potpuno nevidljive što zadovoljava i najzahtjevnije pacijente. Pritom se mora napomenuti da ortodont pažljivom dijagnostikom određuje koji su pacijenti pogodni za terapiju visoko estetskim bravicama. Teške i zahtjevne slučajeve je ipak potrebno rješavati s više vidljivim, metalnim bravicama.
Mobilni ekstraoralni dijelovi ortodontskih naprava su vidljivi i najnepopularniji kod pacijenata. Pacijent ih sam stavlja i skida i mora voditi računa o tome da ih je potrebno nositi najmanje 14 sati dnevno.
Danas, međutim, postoje ortodontski mikrovijici koji olakšavaju željeno pomicanje zuba pa smanjuju potrebu za takvim ortodontskim aparatima. Radi se o titanskim vijcima koji se stavljaju u kost i pomažu mehaniku pomicanja zuba. Moramo ipak napomenuti da potreba za takvim napravama nije u potpunosti nestala i da ih posebno često upotrebljavamo u periodu rasta i razvoja.
Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385995155111 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!
Igor Breyer, DMD, Spec.ort, Stomatološka Poliklinika Breyer
osmijeh-dojam-keramičke-bravice-forestadent-ortodontski-aparatić-stomatološka-poliklinika-breyer

Zbog svega navedenog sve više odraslih i adolescenata se odvažuje na ortodonrtsku terapiju.

Pritom treba znati da konačan ishod ortodontske terapije ovisi o mnogo čimbenika. Jedan od njih je svakako početni status zubi – npr. broj karijesa, struktura i morfologija zubi, broj zubi, sama anomalija, dob pacijenta, oralna higijena, suradnja tijekom terapije itd.
Dva čimbenika treba posebno spomenuti. Oni ne ovise o znanju i iskustvu ortodonta ili nasljeđu pacijenta a ključna su za uspjeh terapije : suradnja pacijenta i održavanje oralne higijene.
Upravo zato je pacijent, kao sudionik cijelog procesa, jako je važan za uspjeh terapije. Njegovi redoviti dolasci na zakazane termine, suradnja oko nošenja aktivnih elemenata koje sam skida i stavlja te pridržavanje uputa koje dobije od ortodonta ili dentalne asistentice doprinose bržem i ugodnijem zavšetku terapije.

Ukoliko se ne pridržavamo dobivenih uputa, rezultat terapije, s druge strane, često nije onakav kakvim se nadamo. Pacijent nepažnjom može oštetiti fiksni ortodontski aparat ili neke njegove dijelove. Može se odlijepiti bravica, odignuti ili slomiti žica ili odcementirati prsten. Sve nas to udaljava od zadanog cilja i vraća korak nazad.

Osim toga, higijena usne šupljine mora biti savršena. Nošenjem ortodontske naprave u ustima nastaju mjesta na kojima se nakuplja plak, a svako takvo mjesto treba održavati čistim. Karijes prilikom nošenja aparata ne nastaje od same neprave nego zbog neadekvatnog održavanja higijene. Zubi se mogu četkati običnom ili električnom četkicom, koju preporučamo zbog učinkovitosti i jednostavnosti uporabe. Zube je potrebno četkati 5 minuta nakon svakog obroka.

Ukoliko je komunikacija između ortodonta i pacijenta dobra i postoji uzajamno poštovanje rezultat je zagarantiran. Ortodontska terapija danas nije luksz , ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Pozitivne posljedice ortodontske terapije su trajne.
Zašto ne bi uljepšali i sačuvali svoje zube ?

Igor Breyer, DMD, Spec. ortodont

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.