Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Doktore nedostaje mi zub! Što da radim?

12.12.2022

Stomatološka Poliklinika Breyer

Halo, halo doktore.


Cijelu radio emisiju poslušajte OVDJE:

Ili pročitajte :

Voditeljica Radio Banovine: Danas postoje mnogo nedoumica oko ugradnje, održavanja i troškova vezano za implantate. U ovoj emisiji donosimo odgovore na sva pitanja u vezi s ovim stomatološkim rješenjem za nedostatak zuba. Stomatološka Poliklinika Breyer specijalizirana je za implantologiju i protetiku. Imaju višegodišnju iskustvo u stomatološkoj protetici i estetskoj stomatologiji.

Voditeljica Radio Banovine: Doktore Breyer zašto je jako bitno nakon gubitka zuba ugraditi zubni implantat?

Dr. Breyer: Kad izgubimo jedan zub dolazi do neadekvatnog prijenosa sila među zubima i između čeljusti. Tijelo ima tendenciju popunjavanja rupa i preostali zubi počnu plutati prema rupi koja je tamo, naginjati se i rotirati. U pravilu je to nepravilno. Estetski je to potpuno neprihvatljivo ako je u zoni osmijeha, ali onda nam se pacijenti najčešće i javljaju. Ako je riječ o kutnjacima pacijenti nam se ne javljaju, ali tu onda dolazi do većih problema. Prvo, nestane kost. Ako u dogledno vrijeme (govorimo o godinu, dvije, tri) ne ugradimo implantat, kost nekad do te mjere nestane da ju je potrebno nadograditi. Ako još vremena prođe drugi kutnjaci se nagnu i rotiraju. Te se rupe nepravilno zatvaraju ili se ne zatvaraju. Dosta često ih je nemoguće zatvoriti jer su kutnjaci nagnuti u rupu. To je potpuno nepravilan prijenos sila koji onda još više ugrožava stabilnost kutnjaka u donjoj čeljusti a i u gornjoj. S vremenom dolazi do povlačenja kod kutnjaka a na kraju i do gubitka preostalih kutnjaka. U ovom slučaju govorimo o periodu od pet, deset, petnaest godina. Zašto nam je to, ovako nam to sad izgleda kao dug rok, ali ako želimo ugraditi implantat i riješiti svoj problem onda upravo na tim mjestima kosti nema. I dovodimo se u situaciju da iz jedne jednostavne situacije i terapije ulazimo u kompleksnu, dugotrajnu i skupu terapiju, koja uključuje nadogradnju kosti ili u gornjoj ili u donjoj čeljusti.

Voditeljica Radio Banovine: Ima li još načina za zatvaranje tih rupa od zuba i da li je to uvijek moguće?

Dr: Breyer: Te rupe možemo još zatvarati i ortodontskim aparatićem, tako što pomičemo zube i zatvaramo prostore. To nije uvijek moguće. Što su ljudi mlađi lakše je korigirati položaj zuba. Zakašnjele terapije otvaraju lepezu sasvim novih problema, tako da su rješenja najčešće kombinirana. Ortodontska, implantološka i protetska terapija u kombinaciji. Znači uključuju i izradu krunica, i ugradnju implantata i ortodonciju. Zato bih rekao da kad se izgubi zub potrebno ga je što prije nadomjestiti da bi izbjegli sve te probleme koje sam nabrojao.


Voditeljica Radio Banovine: Postoje li situacije da se zub ne može nadomjestiti i kako pristupate tome?

Dr: Breyer: Postoje situacije kad nam okolne strukture koje su oštećene ili na neki drugi način neadekvatne ne dozvoljavaju nadomjestak zuba, a te su situacije vrlo rijetke.


Voditeljica Radio Banovine: Postoje li situacije gdje pacijent nema dovoljno kosti za ugradnju implantata?

Dr. Breyer: U slučaju da pacijent nema dovoljno kosti za ugradnju implantata radimo zahvat koji se zove augmentacija kosti, to bi značilo nadogradnja kosti. Nadogradnja kosti danas se radi i u gornjoj i u donjoj čeljusti i direktno je povezana s higijenom i pušenjem. Ako je higijena dobra i pacijent je nepušač velika je vjerojatnost uspješne nadogradnje kosti, ako je higijena loša i pacijent je pušač uspješnost nadogradnje kosti je upitna. S današnjom dentalnom tehnologijom, 3D tehnologijom i dijagnostikom, nadogradnja kosti je široko rasprostranjena i mi je u svojoj ordinaciji radimo svaki dan. Ona nam dozvoljava da riješimo i najteže implantoprotetske zahtjeve.


Voditeljica Radio Banovine: Da li pacijenti imaju neki poseban tretman kod prehrane nakon procedure ugradnje kosti?

Dr. Breyer: Pacijenti dobiju jasno napisane upute o prehrani, konzumaciji hrane i pića prije i poslije, pa pogotovo poslije zahvata nadogradnje kosti i implantacije. Uz te zahvate dobiju upute o oralnoj higijeni i načinu prehrane. Dosta zahvata u ordinacijama dentalne medicine zahtijeva upute o načinu prehrane i oralnoj higijeni nakon što su pacijenti prošli ugradnju krunica i mostova, postavljenje ortodontskog aparata, implantiranja, vađenja umnjaka ili nekakvih drugih manjih ili većih operativnih zahvata.


Voditeljica Radio Banovine: Kako se pacijenti osjećaju nakon tog zahvata i da li su to stresne i bolne situacije za pacijenta?

Dr. Breyer: Umorno, u pravilu, ali ne, za neke zahvate koji i zvuče strašno na kraju ih prijavljuju kao manje stresne nego sam popravak zuba. Danas nam moderna tehnologija dozvoljava da unaprijed planiramo terapije i točno znamo što nas čeka i to jako skraćuje vrijeme boravka na stolici.


Voditeljica Radio Banovine: Stomatološka Poliklinika Breyer specijalizirana je za implantologiju i protetiku, imaju višegodišnje iskustvo u stomatološkoj protetici i estetskoj stomatologiji. Potražite ih u Sisku u ulici Gustava Krkleca 15, nazovite na 00385 44 543 289 ili kontaktirajte putem Facebook Messengera

Do nove teme pozdravljaju Vas dr. dentalne medicine Igor Breyer i Vaši s radio Banovine.

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.