Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Smrad ispod zubne krunice ili mosta

17.05.2024

Stomatološka Poliklinika Breyer

Halo, Halo doktore!

Poslušajte cijelu emisiju ovdje:

Ili pročitajte:

Voditeljica Radio Banovine: Stomatološka poliklinika Breyer specijalizirana je za implantologiju i protetiku. Imaju višegodišnje iskustvo u stomatološkoj protetici i estetskoj stomatologiji. U današnjoj emisiji “Halo, doktore!” govorit ćemo o smradu ispod zubne krunice ili mosta, a govorit će o toj temi doktor Igor Breyer.
Doktore Breyer, dobro vam dan u emisiji “Halo, doktore! “.


Dr. Breyer: Dobar dan!


Voditeljica Radio Banovine: Doktore Breyer, što točno uzrokuje smrad ispod zubnih krunica?


Dr. Breyer: Najčešće je to nepravilna oralna higijena, loš dosjed navlake ili krunice, nekakav karijes koji se može pojaviti ispod krunica ili jednostavno dotrajali mostovi ili protetski radovi. Također, može biti riječ i o parodontitisu. U stvari, taj neugodan miris uzrokuju bakterije koje zbog neadekvatne higijene ili nemogućnosti ispravne higijene nalaze u ustima i uzrokuju taj neugodan miris.


Voditeljica Radio Banovine: Na koji način je potrebno održavati higijenu da bismo izbjegli neugodan miris iz usta?


Dr. Breyer: Pa o tom nam već govore i u osnovnoj školi. Zube je potrebno prati dva puta dnevno, dulje od dvije minute i koristiti zubni konac. Danas imamo još uz to i međuzubne četkice koje nam pomažu da jako dobro očistimo prostore između zuba i imamo strugalicu za jezik s kojom s površine jezika također mičemo mikroorganizme.
Imamo i različite vodice za ispiranje usta koje nam također pomažu da bi broj mikroorganizama koji mogu uzrokovati neugodan miris smanjili na minimum.


Voditeljica Radio Banovine: Doktore Breyer mogu li loš dosjed navlake ili zubnog mosta uzrokovati neugodan miris?


Dr. Breyer: Mogu. Navlake ako su napravljeno predebelo retiniraju (zadržavaju) hranu i pacijent ih teško ili nikako ne može očistiti.
Također, ako sjedaju preduboko ulaze u zubno meso te mogu iritirati zubno meso i stvaraju džepove koje pacijent isto teško ili nikako ne može očistiti. Jako je bitna precizna izrada protetskih nadomjestaka da bi mogli održavati adekvatnu higijenu, a ona nam svakako poboljšava dugoročnu prognozu protetskog rada.


Voditeljica Radio Banovine: Osim loše postavljenih zubnih krunice ili mosta ili zbog dotrajalih mostova ili krunica također može doći do neugodnog mirisa.
Kako znamo da su krunice za zamjenu?


Dr. Breyer: Prosječan vijek trajanja zubnih krunica je desetak godina. Svi protetski radovi su izloženi ekstremnim uvjetima u ustima, žvačnim silama, enzimima iz sline, promjene temperatura. Sigurno dolazi do promjena i u strukturi materijala i to je nakon deset godina i okom vidljivo.
Ne samo da nisu estetski, nego i funkcionalno više ne zadovoljavaju. Nakon deset godina mislim da bi trebalo početi razmišljati sigurno o promjeni protetskog nadomjestka. Tu se može još javiti i neugodan miris, jer ako dolazi do povlačenja zubnog mesa, što nakon deset godina često je slučaj, onda i ne možemo adekvatno održavati oralnu higijenu oko tih protetskih nadomjestaka dolazi te dolazi do stvaranja karijesa.
Moj je savjet da svakako barem jednom godišnje se ode stomatologu na redovitu kontrolu i on vam svakako može onda reći u kakvom su stanju zubi i protetskih nadomjestci koje imate.


Voditeljica Radio Banovine: Što ako zubne krunice ili most ne zamijenimo na vrijeme?


Dr. Breyer: Pa najčešće dođe do propadanja zuba ispod krunice ili mostova. I u tom slučaju nekad i ne možemo ponoviti isti protetski rad, nego moramo uključiti veći broj zuba.
Nekad ni to nije dovoljno, nego moramo ugraditi implantate koji će nam nadomjestiti zube koje nemamo. Može doći naravno i do promjena u zagrizu, a i u svakom slučaju nakon desetak godina ti protetski nadomjestci često su estetski potpuno neprihvatljivi.


Voditeljica Radio Banovine: Dr. Breyer, hvala vam lijepa.


Dr. Breyer: Hvala vama.


Voditeljica Radio Banovine: Nadamo se da ste saznali sve što vas je zanimalo o pojavi neugodnih mirise ispod zubne krunice ili mosta. Posjetite stomatološku polikliniku Breyer, koja je specijalizirana za implantologiju i protetiku, u ulici Gustava Krkleca 15, Sisak, Brzaj, nazovite na 00385 99 7000 999 ili kontaktirajte putem Facebook Messengera

Do sljedeće emisije pozdravljaju vas dr. dentalne medicine Igor Breyer i vaši sa Radio Banovine.

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.