Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Želite savršenu repliku PRIRODNOG ZUBA? Evo KAKO ODABRATI KRUNICU…

24.04.2020

Stomatološka Poliklinika Breyer

U životu s koronom ili bez korone, zubi su – zubi: sjaj iskrenog osmijeha, ogledalo duše, predmet čežnje, odraz dobrog zdravlja, simbol mladosti i privilegija imućnih.
Ako nedostaju, treba ih nadomjestiti. Ako nisu zdravi i prekrasni, hoćemo da su savršeni… Ali naravno, sve to želimo samo pod uvjetom da ih svi zamijete, a da nitko ne posumnja kako zubi nisu naši, prirodni!
Kad kažemo „zub kao pravi“, pritom najčešće mislimo na savršenu imitaciju prirodnog zuba. Bojom, oblikom i svojstvima ta vjerna kopija oponaša pravi zub.
Bez obzira na to je li potrebno nadomjestiti jedan, dva ili više zuba u nizu, postoji rješenje, odnosno nekoliko vrsta zubnih krunica. Tek sad postaje komplicirano jer se svaki odabir čini sličan jedan drugome do te mjere da je gotovo nemoguće uočiti razliku.
U Poliklinici Breyer pacijenta uvijek prvo upoznamo s opcijama kako bi mogao odabrati najbolje za sebe. Iznimno nam je bitno da pacijent razumije razliku i posluša razloge zbog koji su neka rješenja bolja od drugih.
Kada govorimo o zubnim krunicama koje savršeno oponašaju prirodan zub i pri tom ne izazivaju alergije ni tamni, neestetski crni rub uz meso, tada mislimo na krunice izrađene od bezmetalne keramike.
I među bezmetalnim krunicama postoji cijeli spektar različitih tipova keramike. No, dvije su vrste osnovne:
  • E-MAX (staklokeramika)
  • CIRKONSKA KRUNICA (puni cirkon)
krunice-ljuskice-keramička-cirkonska-cirkonkeramika-nobel-biocare-implantati
E-MAX bezmetalne zubne krunice estetski su definitivno najbolje. Ta vrsta krunica uvjerljivo imitira pravi zub zbog svojstava istovremene prozirnosti i translucentnosti. Inače, te se krunice upotrebljavaju već prilično dugo, a stručnjaci ih smatraju pouzdanima za restauracije u prednjoj regiji. E-MAX zubne krunice koriste se za izradu zubnih ljuskica, inlaya, onlaya, parcijalnih i potpunih krunica, bez obzira na to radi li se o krunicama u prednjoj ili stražnjoj regiji, u  osnovnim konstrukcijama nadomjestaka ili pak u tročlanim mostovima u fronti ili na implantatima.
CIRKONSKA KRUNICA (puni cirkon) najjača je bezmetalna krunica i gotovo je usporediva s čvrstoćom metalkeramike. Upravo zbog ovog svojstva idealna je za krunice u stražnjoj regiji.  Mehanička svojstva, biokompatibilnost i estetika ove vrste keramike revolucionirale su protetiku. Cirkonska krunica je prvi potpuno keramički oblik koji je mehaničkim svojstvima zadovoljio zahtjeve protetike u izvođenju većih radova i sanaciji stražnjih zubi, gdje su izražene potrebe za čvrstoćom zbog golemog žvačnog opterećenja. Cirkon je savršen za izradu krunica u stražnjoj regiji ali se koristi i za izradu prednjih zuba, upravo zbog bezmetalnih svojstava propuštanja svjetlosti. Kod kompleksnih implantoprotetskih radova i potpune bezubosti kad je potrebno fiksno nadomjestiti sve zube u čeljusti a da osoba ima osjećaj prirodnih zuba, koji tako i izgledaju, krunice od punog cirkona u All-on-4 konceptu su puni pogodak.
Nema univerzalnog odgovora na pitanje „što odabrati“ od ovih keramičkih sustava. Odluka ovisi o konkretnom slučaju: ponekad je presudna čvrstoća, a ponekad je ključan estetski kriterij. U svakom slučaju, postoji niz faktora koje također treba uzeti u obzir! Na primjer, ako su štiftovi na brušenim zubima od metala, onda je svakako bolji odabir krunica od punog cirkona jer će maskirati metalno prosijavanje. Međutim, ako su zubi (čak i pobrušeni) lijepe prirodne boje, onda je bolji e-max ili neka transparentnija keramika. S obzirom na činjenicu da kod takvih zahtjevnih radova izbor najboljeg rješenja nije jednostavan, preporučujemo da se prilikom odluke pouzdate u savijete specijalista.
Što se cijene tiče, ona ne ovisi samo o vrsti materijala, odnosno krunica, već i o tehnici i načinu izrade, te o stručnosti samog terapeuta. Naposljetku, ako uistinu želite osmijeh o kakvom ste dugo sanjali, osmijeh koji otkriva Vašu nesputanu osobnost, dugo skrivanu od pogleda iza stisnutih usnica ili skrivanog rukom, obratite nam se s povjerenjem.
Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385 99 7000 999 , preko WhatsUpp-a  ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!
Dopustite da budemo Vaš savjetnik za najbolji odabir!

Photo & Video

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.