Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Pojava Crnog iznad Zuba

09.04.2024

Stomatološka Poliklinika Breyer

Halo, Halo doktore!

Poslušajte cijelu emisiju ovdje:

Ili pročitajte:

Voditeljica Radio Banovine: Stomatološka poliklinika Breyer specijalizirana je za implantologiju i protetiku. Imaju višegodišnje iskustvo u stomatološkoj protetici i estetskoj stomatologiji. U današnjoj emisiji govorit ćemo o problemu crno iznad zuba.

Naime, pacijenti nerijetko imaju strah da će se nakon nadoknađivanja nedostataka zuba krunicama pojaviti tamni rub iznad krunica ili da će zubno meso potamniti i tako postati vidljiv i neestetski protetski rad.

Doktore Breyer, koliko često vam dolaze pacijenti po pomoć kad je crno iznad zuba u pitanju?

Dr. Breyer: Prilično često nam dolaze pacijenti koji registriraju problem crno iznad zuba. I tad je obično riječ o starim protetskim radovima. Najčešće je riječ o metalu koji prosijava i samim tim vidi se taj crni rub i to pacijenti registriraju kao veliki estetski nedostatak.

Voditeljica Radio Banovine: Zbog čega dolazi i koji su najčešći razlozi nastajanja crnog iznad zuba?

Dr. Breyer: Pa, u principu, u osnovni je povlačenje zubnog mesa. Imamo tu još nekih razloga u smislu da su radovi neprecizno napravljeni pa je ili krunica predebela ili je preduboka. Uz to bi također spomenuo i parodontološke probleme koji se mogu javiti zbog toga, a mogu biti i od prije.

Također, može biti tetovirano zubno meso. Pri tom mislim na komadiće metala koji su kod rada od prije nekoliko godina ostali u zubnom mesu i vidljivi su kao nešto tamno. A može biti i devitalizirani zub kad nam crni korijen prosijava kroz zubno meso. Do duše, to nije toliko tamnije, ali nekad je pacijentima neprihvatljivo.

Voditeljica Radio Banovine: Puno je razloga za uzrok, kako ćemo znati koji je pravi?

Dr. Breyer: Nećete. Jedino doktor uz klinički pregled i rendgen može ustanoviti u čemu je problem. Najčešće je kombinacija nekoliko uzroka koje smo već nabrojali.

Mislim, možemo to svesti na najčešći uzrok, taj da je to dotrajali protetski rad koji treba zamijeniti. I mislim da je u dvije trećine slučajeva o tom riječi. Uz to, kad je zubno meso povučeno, hrana se zavlači i zbog toga često dolazi do pojave neugodog zadaha.

Voditeljica Radio Banovine: U kojem postotku je moguće riješiti, odnosno liječiti postojeći problem crnog iznad zuba?

Dr. Breyer: U Poliklinici Breyer uspješno rješavamo 90 % takvih slučajeva. Najčešće je uključeno nekoliko doktora i tehničara u rješavanju takvih problema, pa pogotovo kada je riječ o potpunoj oralnoj rehabilitaciji – All on 4 konceptu. To je kad u obje ili jednoj čeljust radimo kompletno nove zube.

Terapija mora biti potpuno individualna za pacijenta zbog više uzroka koji se mogu javiti. Posebno bih naglasio da ordinacija u tom slučaju mora biti jako dobro opremljena za rješavanje takvih zahvata ( All on 4 ).  

Voditeljica Radio Banovine: A koliko traje terapija?

Dr. Breyer: To je potpuno individualno, takva jedna terapija može trajati do tri mjeseca, ali može i do godinu dana ili više.

Voditeljica Radio Banovine: Spomenuli smo da u poliklinici Breyer uspješno u 90 % slučajeva rješavate navedene probleme. Može li se liječiti crno iznad zuba i na koji način ga rješavate u poliklinici Breyer?

Dr. Breyer: Moj zadatak je da na prvom pregledu ustanovim koji je problem. Uz klinički pregled napravimo i rengen koji je potreban, a ponekad i 3D snimak. Uz razgovor s pacijentom ustanovim koji su problemi, je li povlačenje zubnog mesa, jesu li to parodontološki problemi ili je jednostavno dotrajao rad.

Na samom pregledu isplaniramo plan terapije, ponekad se konzultiram dodatno s doktorima te delegiram doktore i specijaliste iz različitih polja stomatologije zajedno s tehničarima kako bi detaljno isplanirali plan terapije.

Voditeljica Radio Banovine: Može li se prevenirati pojavljivanje crnog iznad zuba?

Može. Prvo što bi istaknuo je oralna higijena, redovito održavanje oralne higijene i najmanje jednom godišnji posjet svom stomatologu na profesionalno očišćenje zuba mekih i tvrdih zubnih naslaga. U samoj izvedbi krunica i mostova bitno je da su precizno, pedantno napravljeni i da se koriste novi materijali za zubne krunice u kojima nema metala.

Voditeljica Radio Banovine: : Nadamo se da ste saznali sve što Vas je zanimalo o pojavi crnog iznad zuba. Posjetite Stomatološku Polikliniku Breyer specijaliziranu za implantologiju i protetiku, Sisku u ulici Gustava Krkleca 15, nazovite na 00385 99 7000 999 ili kontaktirajte putem Facebook Messengera. Do sljedeće emisije pozdravljaju vas dr. dentalne medicine Igor Breyer i vaši sa Radio Banovine.

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.