stomatolog-stopala-obuća-stomatološka-poliklinika-breyer

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

DOWN SINDROM I DENTALNE BOLESTI

21.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

„Svi smo mi različiti u fizičkom, psihičkom i intelektualnom smislu, svi mi imamo svoje sindrome (jasne i vidljive ili tajne i dobro čuvane), ali svi činimo mozaik koji se zove život.“ (1)

Upravo zbog tih različitosti u Poliklinici Breyer svakom pacijentu pristupamo na individualan način nastojeći izgraditi odnos pun povjerenja i razumijevanja koji je ključan u odnosu liječnik pacijent. Prilikom građenja takvog odnosa posebnu pažnju zahtijevaju osobe koje boluju od nekog oblika bolest, nasljedne ili stečene.

U svojoj dugoj praksi nekolicina naših pacijenata su bile osobe s Down sindromom s kojima smo uspjeli izgraditi odnos pun povjerenja i topline.

Down sindrom u velikoj mjeri doprinosi dentalnim problemima. Vrlo važno je znati prepoznati tip anomalije mekog tkiva i dentalnih anomalija koje su dio tipičnog razvoja osoba s Down sindromom, a imaju velik utjecaj na dentalne probleme.(2)

DENTALNE ANOMALIJE POVEZANE S IZGLEDOM ZUBA:

 • kruna zuba je bitno manja nego kod pravilno razvijenih zuba
 • smanjena veličina zuba općenito
 • totalno odsustvo mliječnih ili trajnih zuba
 • kasnije nicanje zuba

DOWN SINDROM I DENTALNE BOLESTI:

Osobe s Down sindromom (DS) sklone su istim zubnim bolestima kao i većina populacije.

 • parodontna bolestosobe koje imaju Down sindrom razvijaju ozbiljnije oblike parodontne bolesti od većine drugih ljudi. Povećana sklonost tim bolestima djelomice se objašnjava oslabljenom funkcijom neutrofila, te prisutnošću herpes-virusa koji smanjuju obranu parodonta. Ova bolest prisutna je već kod mlađih DS osoba u dobi između 16 i 20 godina. Napredovanje bolesti uzrokuje razdoblja akutne infekcije i boli, što može rezultirati promjenama u ponašanju, odbijanjem hrane ili gutanjem ne prožvakane hrane. (3)
 • karijes: različite studije pokazale su smanjenu učestalost karijesa kod djece i mladih koji imaju Down sindrom. To može biti posljedica činjenice da mnoga od ove djece imaju kontroliranu prehranu. Savjeti stomatologa i nutricionista su bitni kako bi hrana koja se konzumira pridonijela oralnom i općem poboljšanju zdravlja.
 • rizik povezan s infekcijom se povećava kod osoba s Down sindromom jer se u ovoj skupini povećava učestalost prirođenih bolesti (3% do 40%), što rezultira ozbiljnim rizikom od endokarditisa.
 • bruksizam (škripanje zubima) kod oboljelih može biti uzrokovan stanjima kronične anksioznosti, neispravnim zagrizom ili nerazvijenim živčanim funkcijama
 • dentalna trauma češće je prisutna zbog nedostatka motoričkog razvoja, npr. padom dolazi do frakture ili ispadanja prednjeg zuba što može rezultirati gubitkom zubne vitalnosti.

LIJEČENJE I PREVENCIJA:

 • dobra oralna higijena i kontrola odrasle osobe prilikom četkanja zuba je nužna
 • adekvatna oralna edukacija, npr. preko videa
 • korist pravilne prehrane je višestruka (utječe na smanjenje karijesa te uključuje upotrebu oralnih mišića)
 • u težim slučajevima liječenje ponekad zahtijeva multidisciplinarni tim za dijagnostiku i planiranje terapije (npr. ortodontski, restaurativni i oralni kirurzi za lice)

SAVJETI STOMATOLOGA:

Stomatolog bi trebao dati i upute o pravilnoj prehrani koja ne samo da neće izazivati karijes, već će i stimulativno djelovati na razvoj zubi i cijeloga oralnog sustava. Neke najvažnije preporuke su:

 • što manja konzumacija slatkiša
 • prednost treba dati integralnoj prehrani i konzumirati vlaknastu hranu koja pomaže samočišćenju i razvoju mišićnog žvačnog sustava
 • izbjegavati konzumaciju grickalica (smokija, štapića, čipsa i slatkiša) u međuobrocima
 • slatkiši se mogu konzumirati u sklopu glavnih obroka kao desert nakon čega je potrebno dobro očetkati zube.

Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385 99 7000 999 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!

Izvori:

 1. http://www.zajednica-down.hr/attachments/article/100/prirucnik_down_sindrom_04_web.pdf
 2. http://www.intellectualdisability.info/physical-health/articles/dental-problems-in-people-with-downs-syndrome
 3. http://www.bioline.org.br/pdf?me05015

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.