dijabetes-estetska-stomatologija-desni-zubi-liječenje-dentalna-poliklinika-breyer

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Kako dijabetes utječe na oralno zdravlje?

15.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

Iako sigurno mislite kako dijabetes i vaši zubi nemaju puno dodirnih točaka- imaju! Nekontrolirani dijabetes značajno povećava i rizik od obolijevanja desni i zuba.
Osobe koje imaju neliječeni dijabetes mogu razviti slijedeće probleme:
  • kandididu (gljivična infekcija u ustima )
  • gingivitis
  • parodontitis
  • gubitak zuba kao komplikacija neliječenog parodontitisa
  • suha usta
  • karijes
Osim u krvi, i u slini bolesnika sa šećernom bolesti, nalazimo glukozu, koja povećava kiselu reakciju sline.
U kiseloj se sredini, počinju razvijati gljivice (Candida albicans), koje u ustima izazivaju crvenilo i stvarnje bjeličastih naslaga.
U slučaju parodontitisa još je teže liječiti dijabetes jer, kao i svaka infekcija, može pogoršati kontrolu dijabetesa, pa zato parodontitis svakako  treba brzo sanirati kako bi se negativni utjecaju sveli na najmanju moguću mjeru. Postoje studije koje ukazuju na povezanost parodontitisa i nekontroliranog diabetesa (tip I i II) te je zato jako važno taj problem shvatiti ozbiljno!
Zbog smanjene otpornosti organizma, bakterije izazivaju u ustima razne upale. Sluznica je suha, crvena, lagano otečena i vrlo osjetljiva. Desni krvare na najmanji podražaj. Takve upale ubrzo napreduju, uzrokujući gingivitis, zatim parodontitis do posljedičnog gubitka kosti.
U ustima takvih pacijenata često se osjeća zadah acetona, a zbog kiselog medija pojačano je obolijevanje od karijesa i parodontnih bolesti. Zato je potrebna pojačana oralna higijena. To podrazumijeva obavezno pranje zubi poslije svakog jela i ne korištenje čačkalice već sredstva za odstranjenje međuzubnog plaka te povremeno upotrebljavanje antiseptika za usta.
Moguće je, ipak, poduzeti određene korake kako biste zaštitili svoje oralno ali i opće zdravlje. Evo nekoliko smjernica kako da smanjite rizik.
1.Ključna je svakodnevna dobra higijena usta.
Osobe oboljele od dijabetesa moraju naročito predano pristupiti ovome jer su, što zbog same bolesti ali i lijekova koje uzimaju, u grupi većeg rizika za nastanak oboljenja usta i zuba. Obavezno perite zube dva puta tokom dana i koristite konac jednom dnevno.
2.Često uzimajte po malo vode
Osjećaj česte žeđi uobičajen je kod osoba sa dijabetesom. Češćim uzimanjem makar po male količine vode nadoknadit ćete nedostatak sline u ustima i razblažiti kiseli medij.
3.Češće profesionalno uklanjanje naslaga moglo bi koristiti vašim zubima
U uobičajenim uvjetima preporučuje se profesionalno čišćenje zuba svakih 6 mjeseci. Kod osoba koje su zbog šećerne bolesti u rizičnoj grupi savjetuje se češći odlazak na čišćenje kamenca – svaka 3 mjeseca.
4. Obavezno recite svom stomatologu da imate dijabetes i koje lijekove koristite
5. Pregledajte svoja usta
Ukoliko primetite da su vam desni crvenije ili krvare tokom četkanja ili korištenja konca posavjetujte se sa stomatologom.
6. Konzultacije sa parodontologom
Parodontolog  je stomatolog specijaliziran za bolesti desni. Ukoliko se vaš problem sa desnima pogorša dobro je konzultirati se sa specijalistom.
Dopustite nam da budemo Vaš savjetnik za najbolji odabirRezervirajte svoj neobavezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385 99 7000 999 ili nas  kontaktirajte putem Facebook messengera  rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha! 
U ime osoblja Stomatološke Poliklinike Breyer nadam se početku trajne veze zasnovane na obostranom povjerenju.
Jelena Paliska, DMD

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.