Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Mogu li ugraditi implantate ako imam parodontitis?

25.04.2024

Stomatološka Poliklinika Breyer

Halo, Halo doktore!

Poslušajte cijelu emisiju ovdje:

Ili pročitajte:

Voditeljica Radio Banovine: Parodontitis nekad uočimo na vrijeme, a ponekad se ipak otme kontroli. Tako nekontrolirani parodontitis može napraviti dosta štete zdravlju cijele usne šupljine. U našim prijašnjim emisijama doktor Igor Breyer istaknuo je važnost liječenja prvo parodontološkog problema, a zatim stupanja u terapiju protetikom ili implantoprotetikom.

Doktore Breyer, imaju li osobe koje su liječile parodontitis jednake opcije kad su protetika i implantoprotetika u pitanju, kao i osobe koje nemaju taj problem?

Dr. Breyer: Ovisi kolika je šteta učinjena u neliječenim slučajevima. Uznapredovala bolest nam sužava opcije, s obzirom da velik broj zuba ili moramo izvaditi, ili nisu sposobni podnositi opterećenje protetskih radova. Također dolaze do gubitka kosti, što nam nekad ograničava mogućnost postavljanja implantata.

Voditeljica Radio Banovine: Što ako je potrebno vaditi sve zube jer je parodontitis uznapredovao, koje protetske opcije ima pacijent?

Dr. Breyer: To su dosta često naši slučajevi u poliklinici. Ono što najčešće radimo je stavljanje četiri ili šest implantata i fiksne protetske radove na ta četiri ili šest implantata.

Voditeljica Radio Banovine: Koliko dobro implantati zamjenjuju zube?

Dr. Breyer: Oni to osjećaju kao svoje zube i jako dobro se s tim sužive.

Upravo zato su ti radovi najtraženiji naši radovi. Dugoročna prognoza im je dobra. Ako se pacijent brine za njih, to znači dva puta godišnje kontrola i dobra oralna higijena.

Voditeljica Radio Banovine: Mogu li pacijenti koji imaju parodontitis dobiti implantate?

Dr. Breyer: To je najčešće pitanje pacijenta koji imaju parodontitis. Da, mogu, ali moraju proći kroz parodontnu terapiju i moramo dovesti bolest pod kontrolom.

Voditeljica Radio Banovine: Kako bi i vijek trajanja protetskog rada bio dulji, a kako bismo parodontitis držali pod kontrolom, koliko često paropacijenti Poliklinike Breyer dolaze na kontrole?

Dr. Breyer: Parodontološki pacijenti moraju biti posebno disciplinirani i kod održavanja oralne higijene i kod dolaska svom doktoru dentalne medicine.

Svakih šest mjeseci se dolazi, a sondiramo jedanput godišnje, to je jedna parodontološka pretraga koju radimo, da vidimo u kakvom stanju su ligamenti oko zuba i zubno meso. Ono što je nama cilj je promijeniti bakterijsku floru usta i ono što mi najčešće radimo je da u roku 48 sati se terapija završi. Moderni naziv za to je „full mouth disinfection“.

Voditeljica Radio Banovine: Koliki je, uz njegovo redovno održavanje, vijek trajanja implantata?

Dr. Breyer: Očekivano trajanje implantata je od 10 do 20 godina, uz adekvatnu higijenu i kontrole.

Voditeljica Radio Banovine: Kolika je svijest pacijenata o kontrolama i paroterapiji u posljednje vrijeme?

Dr. Breyer: Po održavanju higijene i osviještenost mladih ljudi je sve bolje i bolje i mogućnosti terapije parodontitisa su danas puno bolje nego nekad.

Voditeljica Radio Banovine: Doktore Breyer hvala vam na razgovoru. Nadamo se da ste saznali sve što vas je zanimalo o parodontitisu i protetskoj terapiji. Posjetite stomatološku polikliniku Breyer, koja je specijalizirana za implantologiju i protetiku, u ulici Gustava Krkleca 15, Sisak, Brzaj, nazovite na 00385 99 7000 999 ili kontaktirajte putem Facebook Messengera.

Do sljedeće emisije pozdravljaju Vas dr. Igor Breyer i ekipa Radio Banovine.

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.