Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Što ako nemam dovoljno kosti za ugradnju implantata?

24.02.2023

Stomatološka Poliklinika Breyer

Halo, halo doktore!

Cijelu radio emisiju poslušajte OVDJE:

Ili pročitajte:

Voditeljica Radio Banovine: Lijepi vam pozdrav! Gubitak zubi nakon vađenja zuba, upala, trauma i drugih razloga ne označava nemogućnost ugradnje implantata. Više o ovoj temi u ovoj emisiji razgovarat ću danas s doktorom Igorom Breyerom iz Stomatološke poliklinike Breyer iz Siska.

Bitan preduvjet za ugradnju implantata je dovoljna visina i debljina kosti u čeljusti. Doktore Breyer, kod pacijenta kod kojih se dijagnosticira da nemaju dovoljnu količinu kosti za implantaciju, koji su razlozi gubitka stanjivanja kosti čeljusti?

Dr. Breyer: Pa tijekom vremena kost se gubi. To je prirodan proces. Svaki put kad izgubimo zub izgubimo i dio kosti. To je kao i s mišićima, ukoliko ih ne stimulirate i ne vježbate oni se smanjuju, tijelo ih jednostavno odbacuje. Tako je i s kosti. Zub koji opterećuje kost on je na taj način i štiti. Isto tako je i s implantatima. Ono što nama najviše otežava su upale od zuba koje uništavaju kost i parodontna bolest. To nam smanjuje količinu kosti potrebnu za implantaciju i često dovodi pacijenta u situaciju i da kad se odluči za implantaciju, bez dodatnih zahvata nisu u mogućnosti implantirati zube. Parodontološke probleme bih posebno istaknuo jer su široko rašireni. Parodontna bolest je bolest koja sa zubnog mesa prelazi na kost i kad taj gubitak kosti bude tako velik da gubimo ležište za implantate, onda je ono što mi možemo ponuditi pacijentu su puno kompliciraniji zahvati ili totalnu protezu.

Voditeljica Radio Banovine: Pa idemo onda reći koje su opcije kad pacijent želi implantološku terapiju a nema dovoljno kosti.

Dr. Breyer: Opcije su nadogradnja kosti, to je jedna od opcija koju vrlo često koristimo u Poliklinici Breyer, a drga opcija su zigomatični implantati. Ja bih se vratio na prvu opciju nadogradnje kosti koja nam omogućava da riješimo i najteže probleme. Ono što moram istaknuti je da i ta opcija ima svoje limite. Pušenje je jedna os stvari koje nam silno otežava nadogradnju kosti i samim tim pacijenti koji puše dodatno, sebi a i nama otežavaju ugradnju implantata kod nedostatka kosti.

Voditeljica Radio Banovine: Osim pušenja, koje otežava postupak, postoje li još neki uvjeti da nadogradnja uspije?

Dr. Breyer: Moram opet napomenuti da precizne upute o higijeni i prehrani prije i nakon zahvata su jako bitne da bi nadogradnja kosti i implantacija uspjele.

Voditeljica Radio Banovine: A je li nadogradnja kosti bolna?

Dr. Breyer: Nama je nadogradnja kosti rutinski zahvat i ona nije bolna. Pacijent ne smije osjetiti bol dok se ona izvodi. Ako se pridržava danih uputa postoperativni tijek prolazi sasvim dobro.

Voditeljica Radio Banovine: Riječ je o velikom, stručnom i zahtjevnom zahvatu. Ima li nekih post problema?

Dr. Breyer: Najčešće ne. Može se pojaviti blaga oteklina, no u pravilu cijeli zahvat prolazi bez većih posljedica i pacijenti ga lako podnose.

Voditeljica Radio Banovine: Spomenula sam da je riječ o zahtjevnoj proceduri. Koliko je ona u pravilu uspješna? Koliko se pacijenata može pohvaliti da su to odradili vrhunski i da su zadovoljni?

Dr. Breyer: To je danas rutinski zahvat i u velikom postotku je on uspješan. Usudio bih se reći da uz materijale koje imamo i koji su nam dostupni, nadogradnja kosti je postala potpuno rutinski zahvat i mi ga koristimo ne samo da bi uspješno implantirali implantat nego ga implantirali na pravo mjesto. Na taj način cijeli rad i estetski je bolje izveden.

Voditeljica Radio Banovine: Kada je pacijent zainteresiran za tako nešto i dođe u vašu Polikliniku što ga tamo očekuje, odmah na vratima treba li tražiti ili dobije neke upute?

Dr. Breyer: Pacijent prođe kroz dijagnostičku obradu i nakon temeljitog kliničkog pregleda, naslikamo 3D rendgen, mi možemo s velikom sigurnošću utvrditi da li je nadogradnja kosti uopće potrebna ili ne. Nakon jedne takve dijagnostike i kliničkog pregleda pacijent dobije plan terapije s iznosom ulaganja, za koji se onda on odlučuje ili ne odlučuje. Kad se pacijent odluči započeti terapiju kod nas u Poliklinici Breyer mi mu odredimo dinamiku dolazaka i potanko mu objasnimo plan terapije, što će se i kada raditi i kroz taj plan terapije ga cijelo vrijeme vodimo. On u svako doba dana može nazvati svog dentalnog savjetnika ili doktora i pitati sve što mu nije jasno u vezi njegovog plana terapije.

Voditeljica Radio Banovine: Čini se da nedostatak kosti nije nerješiv problem za ugradnju implantata. Ukoliko imate još nedoumica oko ove teme javite se u Stomatološku Polikliniku Breyer, koja je specijaliziranu za implantologiju i protetiku. Potražite ih u Sisku u Ulica Gustava Krkleca 15, Sisak, Brzaj, nazovite na 00385 99 7000 999 ili kontaktirajte putem Facebook Messengera. Do sljedeće emisije u kojoj ćete saznati više o samoj Poliklinici Breyer pozdravljaju vas dr. Igor Breyer i ekipa Radio Banovine. Do slušanja.

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.