zubne-ljuskice-estetska-stomatologija-dentalna-poliklinika-breyer-nobel-biocare

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

ZUBNE LJUSKICE ZA SAVRŠEN OSMIJEH

21.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

Posljednjih nekoliko godina zubne ljuskice (veneers) su svojevrstan trend u estetskoj stomatologiji, ali i u Stomatološkoj poliklinici Breyer. Razlog tome je jednostavan: one mogu na  vrlo jednostavan način i u kratkom vremenskom roku ispraviti nedostatke na zubima i učiniti osmijeh zanosnim.
Zubne ljuskice su u nekim slučajevima idealno rješenje za ostvarenje osmijeha iz snova, no postoje slučajevi kad osoba nije kandidat za ljuskice. Prvi korak ka ljuskicama je posjet stomatologu i stručni pregled. U Poliklinici Breyer prilikom prvog posjeta zamolimo pacijenta da nam jasno izrazi svoja očekivanja i želje vezane uz svoj novi osmijeh, a stomatolog tijekom pregleda utvrđuje da li je osoba pravi kandidat za ljuskice.
ŠTO SU ZUBNE LJUSKICE (VENEERS)?
Zubne ljuskice su tanki keramički nadomjesci koji oponašaju izgled i svojstva prirodnog zuba (Slika 1). Njihova čvrstoća i elastičnost mogu se usporediti sa zubnom caklinom.
zubne-ljuskice-savršen-osmijeh-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 1: Zubne ljuskice

DA LI SU LJUSKICE ŠTETNE?
Pozitivna strana zubnih ljuskica je da zubno meso prilikom brušenja ostaje neoštećeno. Brušenje za ljuskice je minimalno invazivno, iznosi svega 0.5 mm i ostaje se u površinskom sloju zuba – zubnoj caklini (Slika 2.a). Ljuskice na sebe ne hvataju pigmente (cigarete, kava, čaj, obojena hrana i piće)  te osiguravaju prirodan izgled zuba (Slika 2.b).
Nuspojava koja se može dogoditi tijekom izrade ljuskica je osjetljivost zuba na toplo i hladno. Do te nuspojave dolazi prilikom cementiranja ljuskica,  a tegobe se smiruju kroz nekoliko dana nakon cementiranja.
zubne-ljuskice-debljina-ljuskice--dentalna-poliklinika-breyer

Slika 2. a) debljina ljuskica, b) ne apsorbiraju pigmente

DA LI STE KANDIDAT ZA LJUSKICE ?
Ukoliko su ovih šest faktora uzrok nezadovoljstva izgledom Vaših zuba, tada ste kandidat za ljuskice:
 1. obojani ili tamni zubi
 2. klinasti zubi (odlamanje cakline sa zuba)
 3. manje ortodontske anomalije (razmak između zuba, krivi zubi)
 4. mikrodoncija (zubi manji od normalnih)
 5. manja oštećenja zuba (karijes, trauma, erozija)
 6. nezadovoljavajući oblik zuba
TKO NIJE KANDIDAT ZA LJUSKICE?
U ovim slučajevima nije moguća terapija ljuskicama:
 1. liječeni zubi
 2. velika oštećenja krune zuba
 3. veće ortodontske anomalije
 4. loša oralna higijena
 5. parafunkcijske navike (stiskanje i škripanje sa zubima)
 
ODRŽAVANJE LJUSKICA
Održavanje ljuskica je jednostavno. Pristupa im se jednako kao i prirodnim zubima. Potrebno ih je prati neabrazivnim pastama za zube, a međuzubni prostor čistiti se zubnim koncem, uz redoviti stomatološki pregled dva puta godišnje (Slika 3).
zubne-ljuskice-jednostavno-održavanje-higijene-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 3. Jednostavno održavanje higijene ljuskica

VIJEK TRAJANJA LJUSKICA
Ljuskice u ustima mogu biti od sedam do 20 godina, ovisno o higijeni i cjelokupnom stanju usne šupljine. Preporučuje se izrada zaštitne udlage koja se nosi za vrijeme spavanja kako bi ljuskice zaštitila od mogućih parafunkcijskih kretnji koje bi mogle dovesti do pucanja (Slika 4).
zubne-ljuskice-zubne-uglage-dugotrajnost-ljuskica-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 4. Korištenje zubnih udlaga bitno je za dugotrajnost ljuskica

LJUSKICE CELEBRITY-a
Medijski eksponirane osobe, posebno iz svijeta zabavne industrije, svjesne su koliku važnost imaju zubi i osmijeh u procjeni cijelokupnog izgleda. Upravo iz tog razloga često posežu za makeover-om ljuskicama. Neke od njih možete vidjeti na našem Facebook profilu.
Ukoliko imate zdrave zube, ali ste nezadovoljni njihovim izgledom, bojom ili oblikom, tada bi ljuskice mogle biti savršeno rješenje za Vaš novi blistavi osmijeh. Obratite nam se s povjerenjem,  jer mi u Poliklinici Breyer imamo iskustvo s blistavim osmijesima.  Stomatološka Poliklinika Breyer vaš je vjeran saveznik na putu ka zdravlju, blistavom osmjehu i vraćanju vremena unatrag.
Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385 99 7000 999 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.