zubi-mozak-zdravlje-estetska-stomatologija-dentalna-klinika-breyer-cijena-implantata

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

ZAŠTO SU BIJELI ZUBI ZNAK DOBROG ZDRAVLJA I PRIVLAČNOSTI?

21.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

Vaši roditelji su bili u pravu kad su Vas tjerali da se redovito peru zubi, čistiti ih međuzubnim koncem, ispirati vodicom za zube, posjećivati zubara, nositi ortodontski aparatić za zube…. Iako Vam možda nisu u potpunosti objasnili zašto uporno toliko inzistiraju na svemu tome, vjerujem da ste im danas zahvalni.
Istraživanje Leeds and Central Lancashire Univerziteta je potvrdilo ono što već znamo, da nas bijeli, zdravi i lijepo raspoređeni zubi čine atraktivnijima. Ali sad znamo radi čega je to tako.
Razlog tome je što su ljudski zubi ekvivalent paunovom perju. Oni su odraz dobroga zdravlja i genetike prema kojem podsvjesno odabiremo genetski kvalitetnog partnera.
Istraživači s Leeds i Central Lancashire Univerziteta su za uzorak uzeli fotografije modela (muškaraca i žena) te im digitalno izmijenili boju, raspored i oblik zuba.
Pritom su korištene tri nijanse: žućkastosmeđa, prirodno bijela i blistavo bijela boja koja se može postići jedino izbjeljivanjem zuba (Slika 1).
primjer-fotografija-korištenih-u-studiji-zubi-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 1. Primjer fotografija korištenih u studiji.

Tada su fotografije pokazali skupini od 150 mladih muškaraca i žena pitajući ih pritom za procjenu atraktivnosti modela.
Rezultati su dali očekivane odgovore. Žuti zubi modela su procijenjeni kao najneprivlačniji, dok su razmaknuti i krivi zubi također procijenjeni kao manje atraktivnima. Prema tome, zubi su od iznimne važnosti prilikom procjene privlačnosti.
Psiholog, profesor Colin Hendrie s Leeds Univerziteta objasnio je rezultate na slijedeći način: „ Kad muškarci promatraju žene i obrnuto, postoji prilično jak efekt koji utječe na procjenu privlačnosti.“
„Promatrajući ženu, muškarci njenu privlačnost procjenjuju uspoređujući ju s drugim ženama.“
Dr. Hendrie smatra da na osnovi izgleda ženinih zuba muškarac procjenjuje ženino preostalo vrijeme do menopauze.
Izgled zuba također može upućivati na neke bolesti tijekom djetinjstva, prehranu ili neke genetske poremećaje, dodaje Dr. Hendrie.
„Želja za isticanjem niza blistavo bijelih zuba, a samim tim i isticanje  mogućnost stvaranja potomstva, može objasniti činjenicu zašto žene nose ruž za usne.“ (Slika 2.)
istraživanje-po-izgledu-i-stanju-zubi-procjenjuje-dob-i-plodnost-kod-žena-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 2: Istraživanje je također pokazalo da se prema izgledu i stanju zuba procjenjuje dob i plodnost u žena.

U Americi se godišnje potroši 1 milijun $ isključivo na  kozmetičke stomatološke zahvate koji imaju za svrhu uljepšati izgled zuba (aparatići za zube, izbjeljivanje zuba, bijeli ispuni,  ljuskice, SMILE MAKEOVER) .
Za kraj, prilikom ispitivanja, izrazito bijeli zubi (izbjeljeni) nisu procijenjeni bitno atraktivnijima od prirodno bijelih i ravnih zuba.
Ako ste od onih koje majka priroda nije nagradila blistavim i ravnim zubima ili ste od onih koji „varaju“ prilikom svakodnevne higijene vaših zuba ili pak želite samo malo „skinuti godine“ svojim novim blistavim osmijehom, ništa strašno. Mi smo Vaši saveznici na putu ka blistavom osmjehu i vraćanju vremena unatrag.  Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385995155111 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!
Studija:  http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0042178

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.