stomatološka-poliklinika-breyer-sisak-bezubost-zubi-ispadaju

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

KARCINOM-TO SE DOGAĐA NEKOM DRUGOM

21.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

Koliko često Vam stomatolog pregledava oralnu sluznicu? Znate li da se tim pregledom u Hrvatskoj godišnje dijagnosticira oko 300 oboljelih? Većina ljudi čula je za pojam rak vezan uz pluća, crijeva, kožu, no rak se može razviti na bilo kojem dijelu tijela pa tako i u ustima. Karcinom usne šupljine obuhvaća usne, jezik, obraze i grlo. U otkrivanju oboljenja veliku ulogu igraju stomatolozi.

1.KAKO SE OTKRIVA KARCINOM?

Karcinom usne šupljine može se otkriti u najranijem stadiju jednostavnim pregledom oralne sluznice. Pregled je jednostavan, traje minutu do dvije, ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu i nije neugodan za pacijenta.

 2.TKO SU OBOLJELI?

Od svih poznatih vrsta tumora, rak usne šupljine jedna je od najčešćih bolesti u oba spola, a broj oboljelih je u stalnom porastu. Kao i kod većine bolesti i rak usne šupljine može se pojaviti kod svakoga, bez obzira ima li osoba zube ili nema. Javlja se uglavnom u srednjoj i starijoj životnoj dobi, s najvećom učestalošću između 50-te i 70-te godine života. U posljednja je dva desetljeća primjećen porast oboljelih u populaciji mlađoj od 40 godina. Karcinom usne šupljine je 10 puta češći u muškaraca nego kod žena.

3.SIMPTOMI

Simptomi za karcinom usne šupljine uključuju ranice ili kvržice na usnama ili u ustima. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate bilo koji od ovih znakova:

 • ranica na ustima ili u ustima koja lako krvari i ne prolazi
 • kvržica ili zadebljanje na vašim ustima, desnima, unutarnjoj strani obraza ili u vašim ustima
 • bijela ili crvena zakrpa na desnima, jeziku, tonzilama (krajnicima) ili sluznici usta
 • grlobolja ili osjećaj da je nešto zapelo u grlu
 • neobjašnjivo otežano žvakanje, gutanje, govor ili otežane pokrete čeljusti ili jezika
 • ukočenost ili bol u jeziku ili drugim dijelovima vaših usana ili usta
 • oticanje u čeljusti zbog čega vam se klimaju zubi ili vaša proteza slabo stoji
 • promjene u glasu
 • suha usta

4.ŠTO UZROKUJE NASTANAK KARCINOMA USNE ŠUPLJINE?

 • pušenje – rizik za razvoj karcinoma usne šupljine u pušača je 5-7 puta veći od nepušača. Duhanski dim sadrži preko 8000 kemikalija od kojih je više od 70 dokazano kancerogeno.
 • alkohol– u alkoholnim pićima osim etanola (nije dokazano kancerogen) nalaze se i drugi spojevi, a neki od njih imaju kancerogeno djelovanje
 • virusne infekcije– s nastankom oralnog karcinom povezuju se i djelovanje nekih virusa kao što su HPV, herpes simplex virus, Epstein Barr virus i HIV
 • genetski aspekti– ako je netko u obitelji bolovao od karcinoma, veća je vjerojatnost od oboljenja
 • duhan-konzumiran na druge načine kao što su žvakanje i šmrkanje
 • nedostatkom vitamina i minerala – postoji statistički značajna povezanost između prehrane manjkave voćem i/ili povrćem i nastankom oralnog karcinoma. Također, među bolesnicima s oralnim karcinomom često nalazimo manjak vitamina A, B2 i beta karotena.

5.MOŽE LI SE KARCINOM USNE ŠUPLJINE IZLIJEČITI?

Može, ako se na vrijeme opazi promjena dok se još nije razvila u maligni oblik. Terapija karcinoma usne šupljine ovisi o stadiju bolesti. Najčešći pristup liječenja je kirurški, koji se nadopunjava radioterapijom i kemoterapijom. Rani stadiji karcinoma usne šupljine liječe se uglavnom kirurški, a uznapredovali stadiji kombinacijom kirurškog zahvata i radioterapije.

Najbolji saveznik u očuvanju Vašeg oralnog zdravlja su upravo redovite kontrole kod odabranog stomatologa. Uz redovite preglede usne šupljine pri svakom posjetu pozitivne prognoze su preko 70% u slučaju početnog stadija tumora. I u ovom slučaju vrijedi bolje spriječiti nego liječiti.

Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385995155111 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!

 

Izvori:

 1. https://repozitorij.sfzg.unizg.hr/islandora/object/sfzg%3A72/datastream/PDF/view
 2. http://www.onkologija.hr/sto-je-rak/
 3. https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/21820/Karcinom-usne-supljine.html
 4. http://lijecnik.hr/istrazivanja/rak-usne-supljine/

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.