bijeli-zubi-zdravlje-dentalna-poliklinika-breyer

Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

IZBJELJIVANJE ZA BLISTAVO BIJELE ZUBE

21.05.2018

Stomatološka Poliklinika Breyer

Trudite se održavati oralnu higijenu redovitim posjetama stomatologu, zubnim pastama, međuzubnim četkicama, vodicom za zube… ali vaši zubi tamne. Ako unatoč svemu Vaši zubi  vremenom gube svoju blistavost i bjelinu možda je vrijeme da razmislite o profesionalnom izbjeljivanju zuba?
Ravni, zdravi i prije svega blistavo bijeli zubi su, pogotovo u zadnje vrijeme, imperativ. Izbjeljivanje zuba isključivo je estetski zahvat kojim se postiže svjetlija boja zuba. Međutim, osmijeh zaista jest jedna od prvih stvari koje primjetimo na osobi i u svakodnevoj nam se praksi  često  pacijenti požale kako zbog žutih ili neravnih zuba osjećaju nesigurnost u nastupu pred drugim sugovornicima (više o tom pročitajte OVDJE). Izbjeljivanje je jedan od zahvata koji pacijentima vraća jednu ”dozu” samopouzdanja.
Često čujem od pacijenata da unatoč silnim njihovim nastojanjima da zadrže bjelinu svojih zuba to ne uspijevaju. Razloga tome ima nekoliko, a više o toj temi moći ćete pročitati u našem slijedećem članku.
U slijedećih nekoliko pitanja nadam se da ćete pronaći odgovor na nedoumice koje su i Vas mučile.
1. ZAŠTO I KAD IZBJELJIVATI ZUBE?
Izbjeljivanje daje maksimalan učinak kod pacijenata sa žutom i smeđom bojom zuba. Kod pacijenata sive boje zuba učinak je slabiji, a kod pacijenata čije je obojenje zuba uzrokovano tetraciklinskim antibioticima sam postupak je duži i kompliciraniji. Ukoliko se pacijent odluči na izbjeljivanje zuba, vrlo je važno objasniti mu čega se treba pridržavati nakon izbjeljivanja. To je najteže postići kod pacijenata koji su pušači i dnevno popiju dvije-tri kave jer je nakon izbjeljivanja zuba vrlo važno 2 tjedna izbjegavati kavu, čaj, cigarete, crno vino… Ukoliko ste spremni pridržavati se uputa, izbjeljivanje može započeti (slika 1.).
nakon-izbjeljivanje-zuba-pridržavanje-uputa-stomatologa-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 1: Nakon izbjeljivanja zuba bitno je pridržavati se uputa stomatologa.

2. KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU IZBJELJIVANJA GELOM I LAMPOM?
Ovo je najčešće pitanje s kojim se susrećemo u ordinaciji. U oba slučaja izbjeljivanje se izvodi gelom (vodik peroksidom ili karbamid peroksidom) (Slika 2). U postupku tzv.  izbjeljivanja lampom (laserom), također se nanosi gel čiji se učinak dodatno potiče svjetlošću. Odabir postupka izbjeljivanja ovisi o stomatologu jer je u brojnim istraživanjima dokazano kako je učinak nakon 5 dana jednak, neovisno o vrsti izbjeljivanja zuba. Razlika je isključivo u prvotnom efektu koji je puno jači u postupku izbjeljivanja zuba gelom + lampom (tzv. ”lasersko izbjeljivanje zuba”) jer nakon izbjeljivanja samo gelom, zubi kroz 2-3 dana postepeno dodatno svjetle te je nakon 5 dana učinak izbjeljivanja jednak.
nakon-izbjeljivanja-zuba-gelom-pravi-efekt-vidljiv-nakon-2-tjedna-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 2: Nakon izbjeljivanja zuba gelom pravi efekt bijeline je vidljiv tek nakon 2-3 dana.

3. IZBJELJIVANJE ZUBA KOD KUĆE (TRAKICE, OLOVKE ZA IZBJELJIVANJE, PASTE ZA IZBJELJIVANJE…)?
Danas postoji mnogo načina za provođenje izbjeljivanja zuba kod kuće. Prije bilo kakve odluke, svakako bismo Vam savjetovali da prvo konzultirate svog stomatologa jer nisu svi preparati jednaki niti su za preporuku (Slika 3.).
prije-izbjeljivanja-zuba-kod.kuće-obavezno-se-savjetovati-sa-stomatologom-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 3. Prije izbjeljivanja zuba “kod kuće” obavezno se savjetovati sa stomatologom!

 4. PROCEDURA NAKON IZBJELJIVANJA?
Izbjeljivanje traje svega 45 minuta do sat vremena ali ukoliko želite zadržati maksimalan i dugotrajan efekt, potrebno je 2 tjedna pridržavati se pravila o nekonzumiranju tamnih jela i pića. U prvom redu riječ je o pušenju, kavi, crnom vinu, tamnim čajevima, rajčici, aceto balsamicu, cikli…. Ukratko, savjetujemo pacijentima da maksimalno izbjegavaju svu hranu koju ne bi željeli na bijeloj košulji. Mimo toga, vrlo je važno zube fluoridirati. To je postupak koji se često preskoči nakon izbjeljivanja, a dokazano je kako je prijeko potreban te su zubi nakon toga i otporniji na karijese.
5. DA LI JE IZBJELJIVANJE ŠTETNO ZA ZUBE?
Prije same odluke o izbjeljivanju zuba, važno je posavjetovati se sa stomatologom. U slučaju ogoljelih zubnih vratova javlja se izrazita preosjetljivost te se kod takvih pacijenata izbjeljivanja ne preporučuje. Također, učestalo izbjeljivanje (češće od 1-2 puta godišnje)  šteti zubima.  Ukoliko koristite provjerene preparate i ne pretjerujete s učestalosti, ne biste trebali biti zabrinuti.
6. KOLIKO DUGO TRAJE EFEKT IZBJELJENIH ZUBA?
Trajanje efekta izbjeljenih zuba prvenstveno ovisi o Vašim svakodnevnim navikama. U pravilu, efekt bi trebao trajati barem godinu dana.
7. KOLIKO PUTA SE ZUBI MOGU IZBJELJIVATI?
Naša preporuka je da razmaci između izbjeljivanja ne budu manji od jedne godine. Ukoliko pacijenti žele ”osvježiti” boju zuba ranije, preporučili bismo radije postupak pjeskarenja zuba.
8. ZA KOLIKO NIJANSI SE MOGU IZBIJELITI ZUBI?
Ovo ovisi isključivo o pacijentu ali i samom uzroku obojenja. Najbolji se rezultati dobivaju kod pacijenata žute ili smeđe boje zuba, a slabiji kod pacijenata sive boje zuba. Prije samog postupka izbjeljivanja važno je pacijenta uputiti  kako nije realno očekivati Hollywod-ski bijele zube te kako se u takvim slučajevima najčešće radi o ljuskicama ili navlakama.

>

9. MOGU LI SE IZBJELJIVATI ZUBI AKO IMAM MOST /KRUNICE ZA ZUBE?
Ukoliko imate relativno nove navlake koje se nalaze u vidljivoj zoni (navlake Vam se vide prilikom govora i smijanja) svakako biste trebali još jednom razmisliti prije samog izbjeljivanja. Naime, boju navlaka i mostova nije moguće izbjeliti! Ukoliko se ipak odlučite na izbjeljivanje, najvjerojatnije ćete morati mijenjati postojeće navlake obzirom da se boja navlaka određuje prema boji zuba. Iznimka je ukoliko su postojeće navlake i mostovi svjetliji od boje zuba.
10. DA LI IZBJELJIVANJE ZUBA BOLI?
Ne. Postoji moguća preosjetljivost koja se javlja kod manjeg broja pacijenata ali i ona traje u prosjeku jedan dan.
11. KOLIKO VREMENSKI TRAJE IZBJELJIVANJE ZUBA?
Prilikom profesionalnog izbjeljivanja zuba u ordinaciji, sam postupak traje 45 minuta do sat vremena.
12. DA LI JE MOGUĆE IZBIJELITI SAMO JEDAN ILI NEKOLIKO ZUBA?
Naravno da je. Ovisno o uzroku obojenja. Ukoliko je riječ o samo jednom zubu koji je promijenio boju u smeđe-sivu, radi se o zubu kod kojeg je došlo do odumiranja živca ili o zubu koji je već liječen (Slika 4.). Prije samog izbjeljivanja potrebno je provjeriti postojeće liječenje ukoliko postoji te, kada se ostvare svi potrebni uvjeti može se započeti tzv. unutarnje izbjeljivanje zuba. Tu se radi o postupku izbjeljivanja gelom koji se stavlja unutar samog zuba, a postupak traje jedan do tri dana uz konstantan nadzor stomatologa.Također, pacijentima često smeta boja očnjaka koja je prirodno žuća te se u tom slučaju mogu izbjeliti samo ti zubi. Radi se o klasičnom, gore opisanom, postupku izbjeljivanja zuba gdje se gel za izbjeljivanje nanosi samo na željene zube. Sam postupak traje 45 minuta do sat vremena.
dubinsko-izbjeljivanje-jednog-zuba-dentalna-poliklinika-breyer

Slika 4: Dubinsko izbjeljivanje jednog zuba.

Ukoliko Vam je još nešto vezano za izbjeljivanje zuba ostalo nejasno, slobodno nam se obratite ili dogovorite termin zakonzultacije kod jednog od naših stručnjaka za estetsku stomatologiju.
Rezervirajte svoj neobvezujući pregled u Stomatološkoj Poliklinici Breyer pozivom na broj 00385 99 7000 999 ili nas kontaktirajte putem Facebook Messenger-a, rado ćemo Vas voditi u odluci do novog osmijeha krojenog baš po Vašoj mjeri!
ime osoblja Stomatološke Poliklinike Breyer nadam se početku trajne veze zasnovane na obostranom povjerenju

Jelena Paliska, DMD

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.