Rezervirajte termin

Prvi termin je
Besplatan

Čokolada: šteti li zubima ili ne?

04.07.2022

Stomatološka Poliklinika Breyer

Jeste li ikada osjetili da vam čokolada podiže raspoloženje? Ovo je više od placebo efekta; čokolada oslobađa endorfin – hormon sreće.

Bez obzira volite li jesti mliječnu, tamnu ili bijelu čokoladu i dalje ćete biti oduševljeni saznanjem o prednostima ove poslastice. Čokolada ima više od jednog pozitivnog učinka na vaše zdravlje.

Loša vijest je da mliječna čokolada ima više šećera od tamne čokolade, što znači da može naštetiti vašim zubima. Mliječna čokolada se sastoji od 20 do 30% pravog kakaa, a ostalo čine šećeri i mlijeko u prahu. Konzumiranje mliječne čokolade uz neadekvatnu oralnu higijenu može dovesti do karijesa.

No, što je s tamnom čokoladom? Bez sumnje, tamna čokolada je najzdraviji izbor kada su u pitanju vaši zubi. Većina tamnih čokolada sadrži 70% kakaa i 30% mlijeka u prahu i šećera. Čisti kakao može spriječiti karijes zbog polifenola koje sadrži, koji se bore protiv rasta bakterija u ustima. Konzumacija tamne čokolade može spriječiti loš zadah jer neutralizira mikroorganizme koji postoje u vašim ustima. Također, može smanjiti mogućnost nastanka karijesa sprečavajući pretvaranje šećera u kiseline koje razaraju caklinu zuba. Tamna čokolada sadrži antioksidanse, koji nisu samo korisni za vaše cjelokupno zdravlje već i za vaše oralno zdravlje.

Svakako, ne zaboravite svakih šest mjeseci otići na pregled kod vašeg doktora dentalne medicine kako biste održali zdravlje vaših zubi i prevenirali nastanak bolesti zuba.

Za kraj, nekoliko zanimljivih činjenica:

  • Čokolada raste na drvetu, sjeme se koristi za dobivanje kakaa, a drvo se zove Theobroma cacao što znači – Hrana bogova
  • Sjeme kakaa su nekada koristili kao sredstvo plaćanja
  • Mliječna čokolada je prvi put napravljena u Švicarskoj
  • Bijela čokolada zapravo nije čokolada

Dr. Jovana Radosavac

Fotografija: dr Ljiljana Vukmanović

Najnovije iz našeg bloga

Pitajte doktora

Imate dodatnih ptanja o ovoj usluzi ?
Postavite direktan upit Dr.Breyeru, rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.