PROTETIKA

Stomatološka protetika je grana stomatologije kojom nadomještamo izgubljene zube i estetski korigiramo postojeće. Protetika doživljava najveći zamah u stomatologiji primjenom novih tehnologija i materijala. Povećani su preciznost i brzina izrade protetskih nadomjestaka, funkcija i estetika protetskih radova dovedeni su do savršenstva, a biokompatibilnost materijala ima sve veću ulogu. Usporedno s time, opravdano se povećavaju i očekivanja pacijenata, što pred stomatologe postavlja nove izazove. Lijepi zubi i prirodan osmijeh zasigurno su jedan od najvažnijih čimbenika pri formiranju općeg dojma o nekome. Uz današnje mogućnosti, lijep osmijeh više ne bi trebao predstavljati izuzetak, već općeprihvaćen standard. Čak i ako dođe do gubitka većeg broja zuba, moguće je izvesti estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju, tj. protetsku rekonstrukciju, koja predstavlja izazov za svakog doktora dentalne medicine. Upravo je protetika, zajedno s implantologijom, ono na što se misli kada se govori o estetskoj dentalnoj medicini.

contactDOGOVORITE TERMIN

Vaše ime

Vaš email

Telefon

Vaša poruka

FIKSNA PROTETIKA

Krunica

Krunica je trajni nadomjestak kojim se rekonstruira zub narušene estetike ili funkcije. Najčešće se radi o zubima koji su oslabljeni karijesom i endodontskim tretmanom i više ih se ne može sanirati samo ispunom. Krunica potpuno obuhvaća prethodno izbrušen zub, štiti ga od dodatnih oštećenja te mu vraća funkciju i prirodan izgled.
Osim klasičnih, metalkeramičkih krunica, danas su na raspolaganju i estetski „nadmoćne“ bezmetalne keramičke krunice.

Cirkonkeramičke krunice: slojevi keramike nanose se na bazu od cirkona, koja zbog iznimnih fizikalnih i estetskih svojstava daje krunicama izgled prirodnih zubi (prolaz svjetlosti i prirodnost u kreaciji boja).

Litijdisilikatne krunice (integralna keramika): načinjene od posebne litijdisilikatne staklene keramike, koja čvrstoćom i izborom boja jamči konačni rezultat potpuno jednak zubu s prirodnom caklinom, što je smješta u sam vrh estetske dentalne medicine. Taj tip krunica izrađuje se pomoću najmodernije CAD/CAM digitalne tehnologije koja skenira zub te modelira oblik budućih krunica od jedinstvenih keramičkih blokova.

Most

Most je konstrukcija sastavljena od više krunica kojom se nadoknađuje gubitak jednog ili više zuba. Konstrukcija se sidri na izbrušenim zubima koje se naziva nosačima. Osim što most rješava estetski problem, on otklanja probleme s govorom i jelom te uspostavlja normalne odnose među čeljustima. Tako se sprečava nastanak patoloških promjena u temporomandibularnom zglobu.
Na raspolaganju su isti materijali kao za krunice, ali ponekad nas zatečena situacija u ustima ograničava u izboru.

cirkonski most, most na implantatima, zubna proteza na implantatima