PARODONTOLOGIJA

Parodontna bolest (gingivitis, parodontitis/parodontoza) najčešća je bolest u usnoj šupljini i uzrok gubitka većeg broja zuba od karijesa. Gingivitis i parodontitis ozbiljna su upalna stanja usne šupljine te, ako ostanu neliječeni, vode do gubitka potpornih struktura zuba, tj. zubnog mesa i kosti, što rezultira gubitkom zuba.

Zabrinjavajući je podatak kako više od 50 % odraslih ima neki oblik parodontne bolesti koja, kao jedna od ‘’tihih bolesti’’ (npr. kao visoki krvni tlak), najčešće prođe nezapaženo u početnim stadijima.

contactDOGOVORITE TERMIN

Vaše ime

Vaš email

Telefon

Vaša poruka

TIJEK PARODONTNE BOLESTI

Znate li razliku između parodontitisa i gingivitisa i kakav je tijek parodontne bolesti?

Prvi znak parodontne bolesti je gingivitis, poznatiji kao upala zubnog mesa, a manifestira se krvarenjem prilikom diranja i četkanja zubnog mesa. Uzrokuju ga naslage plaka oko zuba. U ovom stadiju gingivitis se još uvijek može spriječiti poboljšanjem oralne higijene – promjenom tehnike četkanja i korištenjem konca te interdentalnih četkica o čemu će Vas rado podučiti naši djelatnici.

Neliječeni gingivitis može prijeći u parodontitis. Uznemirujuće je da većina pacijenata primijeti krvarenje zubnog mesa, ali ga ne percipira kao problem zbog kojega bi trebali potražiti savjet stručnjaka! Upravo zbog toga parodontitis često bude prepoznat tek u uznapredovaloj fazi kada je jedan dio zuba već izgubljen. Bakterije u plaku koji oblaže zube (pogotovo postranične plohe zuba koje uglavnom ostaju neočišćene) ispuštaju toksine koji uzrokuju odvajanje zubnog mesa od zuba te dolazi do formiranja džepova, tj. prostora između zuba i zubnog mesa.

Kako parodontitis napreduje, dolazi do produbljivanja džepova te gubitka sve veće površine zubnog mesa i kosti. Najčešće u toj fazi parodontitis ima vrlo blage simptome. Posljedično, gubitkom velike površine kosti, zub gubi uporište te postaje klimav i u određenom broju slučajeva mora biti izvađen.

Parodontne bolesti ne utječu samo na zdravlje zuba. Toksini iz plaka također mogu negativno utjecati na srce, povezuju se s napredovanjem Alzheimerove bolesti, bolestima pluća, reumatoidnim artritisom, kardiovaskularnim bolestima…

Važno je naglasiti kako je ovu bolest moguće PREVENIRATI i LIJEČITI, ali je važno javiti se stomatologu na prve njezine znakove.

parodontološki instrumenti