PREVENCIJA I ZAŠTITA

contactDOGOVORITE TERMIN

Vaše ime

Vaš email

Telefon

Vaša poruka

Prvi kontakt djeteta sa stomatologom vrlo je važan te bi najbolje bilo kada bi prošao samo u igri i pregledu zuba. Zbog toga privikavanje djeteta na ordinaciju treba započeti što prije, dok zubi još nisu pokvareni. Nažalost, najučestaliji razlog prvog dolaska je nakon što dijete zaboli zub te prvi kontakt djeteta s doktorom ostane upamćen kao nešto neugodno što kasnije otežava suradnju djeteta s doktorom.

Karijes mliječnih zuba kod djece zastupljen je u visokom postotku. Najčešći uzrok su neadekvatna higijena i nepogodne navike (spavanje s bočicom, slatki napici, velike količine slatkiša…). Važno je da roditelj bude svjestan rizika takvih navika i da ima kontrolu nad njima. Također, zubi i oralna higijena često su prepušteni djetetu koje ne može adekvatno ukloniti sve naslage sa zuba. Važno je naglasiti kako se kod djeteta treba razviti navika pranja zuba, ali bi to trebali raditi roditelji do djetetove sedme godine života. Naravno, uz postupno prepuštanje odgovornosti djetetu, ali uz konstantnu kontrolu roditelja. Kako bi se pravilno znalo i naučilo kako kod djeteta održavati oralnu higijenu, preporučujemo savjetovanje s doktorom dentalne medicine.

Nekontrolirani karijesi u dječjim ustima dovode do upala i boli, zbog čega i djeca također mogu oteći. Takvo stanje ponekada zahtijeva uzimanje antibiotika. Kako bi se kod djeteta uklonio negativan osjećaj prema doktorima dentalne medicine te kako bi se prevenirali karijesi, preporučujemo dijete dovoditi u ordinaciju prije navršene druge godine života. Na taj način moći će se uspostaviti dobra komunikacija i s djetetom i s roditeljima što je od izrazite važnosti za buduće zahvate. Također, redovitim kontrolama i fluoridacijom zuba u ordinaciji prevenirat će se nastanak karijesa.

PEČAĆENJE FISURA

Osim fluoridacije, pečaćenje fisura prvih kutnjaka jedan je od najuspješnijih preventivnih postupaka. Postupak je vrlo jednostavan i ne traje dugo. Trajne zube moguće je pečatiti isključivo neposredno nakon nicanja! Pečaćenje ne zahtijeva nikakvo brušenje zbog čega ga djeca odlično prihvaćaju.