ORTODONCIJA

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i odnosa među čeljustima za vrijeme rasta i razvoja i kasnije tijekom života.
Pacijenti su sve više svjesni važnosti estetike lica i lijepog osmijeha u svim segmentima suvremenog života pa ih se većina obraća ortodontu jer želi svoj osmijeh i izgled zubi učiniti ljepšim. Treba istaknuti kako pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost, već pozitivno utječe na zdravlje cijeloga žvačnog sustava (žvačni mišići, temporomandibularni zglob). Osim toga, ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima koja nisu bila dostupna čišćenju prije ortodontske terapije.
Terapija podrazumijeva korištenje mobilnih i fiksnih naprava te individualni pristup svakom pacijentu.
Moderna ortodoncija nije ograničena starosnom dobi i često je usko povezana s ostalim specijalističkim granama stomatologije: protetikom, parodontologijom, implantologijom. Takva interdisciplinarna suradnja vrlo je poželjna jer se njome nadopunjava osnovno stomatološko liječenje te se postižu maksimalni estetski i funkcionalni rezultati.

contactDOGOVORITE TERMIN

Vaše ime

Vaš email

Telefon

Vaša poruka

PRVI PREGLED

Nicanjem prvih trajnih zubi, između šeste i sedme godine života, savjetuje se i prvi odlazak ortodontu. Na prvom pregledu ortodont će porazgovarati o glavnom problemu zbog kojega se pacijent javlja u ortodontsku ordinaciju, a zatim napraviti klinički pregled. Na temelju kliničkog pregleda pacijent će dobiti informacije o prirodi anomalije, mogućnosti liječenja i dobi u kojoj se terapija provodi. Kod nekih pacijenata potrebna je rana, tzv. interceptivna terapija, dok se ostalim pacijentima savjetuju periodični posjeti ortodontu kojima je cilj praćenje rasta i razvoja do trenutka kada treba početi s terapijom. Isto tako, ako je potrebno, preporučit će se kada napraviti rendgensku sliku svih zubi – ortopantomogram (ortopan).

Većinu je anomalija najbolje tretirati u dobi između osme i četrnaeste godine. Kad se donese odluka o početku ortodontske terapije, provodi se potpuna dijagnostika. Uz pomoć različitih ortodontskih dijagnostičkih postupaka dobiva se detaljan uvid u pacijentov izgled zubi i lica. Promjena položaja zubi često izaziva i promjenu u vanjskom izgledu lica, te se i na taj način ortodoncijom može pridonijeti poboljšanju estetike.

Dijagnostički postupci uključuju intraoralna i ekstraoralna fotografiranja, uzimanje otisaka za studijske modele te rendgenske snimke: ortopantomogram i laterolateralni kraniogram. Nakon temeljite analize donosi se konačna odluka o terapiji.

Kao što smo već napomenuli, ne postoji dobna granica za ortodontsku terapiju. Nepravilnosti zubi i čeljusti moguće je ispraviti u svakoj životnoj dobi.