ENDODONCIJA

Zub se sastoji od krune (dio zuba koji se vidi u ustima) i korijena (dio zuba koji se nalazi ispod zubnog mesa u kosti čeljusti i drži zub na mjestu). U unutrašnjosti zuba nalazi se šupljina koja se proteže kroz krunu i korijen zuba, a naziva se zubna/pulpna komorica i korijenski kanali. U toj šupljini smješteno je ono što zovemo zubni živac (stručno zubna pulpa), a što je ustvari tkivo u kojemu se nalaze krvne žile i živčana vlakanca zuba.

contactPITAJTE DOKTORA

Vaše ime

Vaš email

Telefon

Vaša poruka

Najčešći uzrok zubobolje je upala zubnog živca. Ona se očituje kao bol (na hladno, toplo, po noći…), a nastaje kao odgovor tkiva na iritacije. Iritacija može biti karijes koji prodire sve dublje u zub sve dok ne dođe u blizinu živca, nepravilan zagriz, trauma (npr. udarac pri padu s bicikla) i dr.  Bol se postupno pojačava i ne prestaje uzimanjem tablete protiv bolova, živac odumire i s vremenom bol jenjava.  Ako se pacijent na vrijeme javi stomatologu, a stomatolog primijeni pravilno liječenje, upala zuba neće imati nikakvih posljedica.

Ako pacijent ne ode stomatologu, bakterije u zubu se razmnožavaju, a živac (pulpa) se raspada. Upala se širi izvan  zuba, oko vrška korijena i razara kost.

Kod jake akutne bakterijske upale stvara se gnoj koji se širi u okolna tkiva uz vrlo jake bolove i obično nastaje oticanje tog područja.

Ako je upala slaba, prijeći će u kronični oblik. Oko vrška korijena zuba stvara se kuglasta nakupina upalnog granulacijskog tkiva – granulom, a na zubnom mesu iznad korijena zahvaćenog zuba može nastati fistula – mali “prištić” kroz koji se pritiskom dobiva gnoj. Takav zub u pravilu više ne boli.

Nusprodukti raspadanja tkiva (živca) također mogu obojati/potamniti zub.

Neliječena upala u konačnici dovodi do gubitka zuba i okolne kosti.

Čim zub zaboli, odmah, bez odlaganja, treba posjetiti stomatologa.

Pravovremenim uklanjanjem karijesa i nekvalitetnih ispuna (plombi) neće doći do upale zuba.

Ako do upale dođe, potrebno je ukloniti zubni živac (pulpu)  i vrlo temeljito očistiti korijenski kanal zuba, a kad je kanal dezinficiran, napuniti ga trajnim punjenjem.

Bez obzira na to koliko jednostavno zvučalo, liječenje zuba je vrlo složen postupak.

Stomatolog radi u području koje je slabo vidljivo, a korijenski kanali mogu biti iznimno složenih oblika. Vrlo često oni izgledaju poput stabla s brojnim grananjima i odvojcima.

Kako bi se povećala učinkovitost liječenja, konstruirano je mnogo različitih elektronskih naprava.

U Poliklinici Breyer pri liječenju korijenskih kanala, uz ručne, rabe se i najmodernije strojne tehnike čišćenja korijenskih kanala. Posebne tehnike ispiranja osiguravaju maksimalnu dezinfekciju. Detektori smještaja ulaza u korijenski kanal, radiološko određivanje broja i položaja kanala, kao i elektroničko određivanje smještaja vrška korijena omogućavaju pravilno i potpuno čišćenje i punjenje, što osigurava dugoročno dobru prognozu za liječeni zub.

Najsuvremenija oprema i primjena najkvalitetnijih postupaka prilagođena svakom pojedinom zubu omogućuju visoku uspješnost u liječenju zuba i zadovoljavanje svih zahtjeva suvremene stomatologije.

Nakon liječenja zub je potrebno adekvatno zaštititi ispunom (plombom) ili, ako velik dio zuba nedostaje, krunicom.

Preduvjet za bilo kakvu protetsku terapiju je kvalitetno i stručno napravljeno liječenje zuba. Neadekvatna pretprotetska priprema zuba liječenjem može ozbiljno ugroziti budućnost i trajnost protetskog rada.

Na raspolaganju smo kako bismo Vam omogućili izvrsnu uslugu.

DOGOVORITE TERMIN